D66

woensdag 28 september 2011

Opheldering Rosenthal over blokkade EU-standpunt Midden-Oosten

Fractievoorzitter Alexander Pechtold en Europarlementariër Marietje Schaake willen opheldering van minister Rosenthal over een mogelijke Nederlandse blokkade van een gezamenlijk EU-standpunt over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel maakte Nederland op het allerlaatste moment een 'gebalanceerde' verklaring van alle 27 EU-lidstaten onmogelijk. Pechtold: "Dit kabinet zegt een constructieve rol te willen spelen. Maar Rosenthal lijkt zich steevast pal achter Jeruzalem te scharen, mogelijk zelfs ten koste van één EU-stem. Dat is geen constructieve houding." Pechtold heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister.

EU-verklaring

De EU spreekt in de VN-Mensenrechtenraad graag met één mond. Volgens Der Spiegel is het overleg over het gezamenlijke standpunt afgebroken, omdat vooral Nederland dwars zou liggen. Het Duitse blad stelt dat de Nederlandse afgevaardigde een uur voordat het formele overleg zou beginnen, van Rosenthal opdracht kreeg niet akkoord te gaan. Schaake: "Als dit klopt, is dat zeer nadelig voor de positie van Nederland binnen de EU. Als zelfs Israël bereid is te onderhandelen, waarom ondermijnt de regering dan deze kans? Onverantwoord." Dinsdag riep Rosenthal Israël nog op de bouw van nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem te staken, zodat de onderhandelingen met een daad konden beginnen.

Europese aanpak

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft de afgelopen weken tevergeefs geprobeerd de vredesonderhandelingen te reanimeren, vóórdat Abbas de VN zou toespreken. De EU bereikte ook toen al geen gemeenschappelijk standpunt. Schaake: "Dat is een gemiste kans. Zeker nu de VS hun grip en geloofwaardigheid in het vredesproces verliezen, moet de EU haar verantwoordelijkheid nemen. En Nederland dus ook."

Gedeelde verantwoordelijkheid

D66 wil dat Israël de bouw van nieuwe nederzettingen staakt en daarmee nieuwe vredesonderhandelingen met de Palestijnen mogelijk maakt. Beide partijen moeten zich verantwoordelijk voelen voor het vredesproces en een eventuele uitkomst. De EU moet daarnaast duurzaam blijven werken aan de verbetering van de mensenrechtensituatie voor de Palestijnen. Vooral jongeren moeten zicht krijgen op een betere toekomst. Net als in Egypte en Tunesië verlangen zij naar verandering.


----------

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Nederland een gezamenlijk EU-standpunt over het Midden-Oosten blokkeert.

* 1.
Wat is uw reactie op het bericht "Nederland blokkeert gezamenlijk EU-standpunt Midden-Oosten"?*

* 2.
Klopt het dat het overleg over het gezamenlijke standpunt werd afgebroken omdat vooral Nederland dwars zou liggen?
* 3.
Is het correct dat de Nederlandse afgevaardigde persoonlijk door u werd geïnstrueerd om de verklaring niet te steunen?
* 4.
Is het correct dat de Nederlandse afgevaardigde een uur voordat het formele debat in Genève begon aangaf dat Nederland de Europese verklaring niet kon steunen?

* 5.
Is het correct dat Nederland niet gelukkig was met "bepaalde formuleringen uit de verklaring, zoals het veelvuldig noemen van de 'tweestatenoplossing'"? Zo ja, waarom vond u dit onwenselijk?
* 6.
Is het correct dat u het onwenselijk vond dat de verklaring melding maakte van de arrestatie door Israël van demonstrerende mensenrechtenactivisten?

* 7.
Is het correct dat u de afbraak van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westoever niet in de verklaring wilde hebben?

* 8.
Vindt u het optreden van Nederland in dit besluitvormingsproces constructief? Zo ja, kunt u uiteenzetten waarom?
* 9.
Bent u, vanwege de urgentie van de vragen en de dynamiek van dit EU-overleg en de dynamiek van de vredesproces, bereid deze vragen binnen 48 uur te beantwoorden?

* *
NRC Handelsblad, "Nederland blokkeert gezamenlijk EU-standpunt Midden-Oosten" (28 september 2011)