D66

woensdag 28 september 2011

D66 roept op tot oprichting Internationaal Milieugerechtshof

Een nieuw Internationaal Milieugerechtshof moet internationale afspraken over duurzaamheid, milieu en gebruik van grondstoffen op naleving gaan controleren.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy pleit ervoor dat op de VN-Duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro in juni 2012 een dergelijk Hof wordt opgericht.

Universeel recht

"Net als mensenrechten is het recht op een schoon milieu en het belang van het behoud van planten en dieren universeel", stelt Gerbrandy. "We moeten die rechten internationaal kunnen afdwingen via een Internationaal Milieugerechtshof." Volgens de D66'er is een dergelijk gerechtshof cruciaal om de mooie woorden over duurzaamheid in daden om te zetten. Het Internationale Gerechtshof in Den Haag heeft weliswaar een Milieukamer, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt. Gerbrandy wil dat deze Milieukamer wordt opgewaardeerd tot een instantie die niet alleen blaft, maar indien nodig óók bijt.

Earth Summit

Tijdens de aanstaande UN Earth Summit in Rio de Janeiro - met gevoel voor urgentie 'Rio+20' gedoopt: 20 jaar geleden was er eenzelfde top - bespreken landen nieuwe wegen om een mondiale groene economie te realiseren. Het Europees Parlement beslist donderdag of een Internationaal Milieugerechtshof daar onderdeel van moet uitmaken. Hoe concreter de resultaten uit de Earth Summit, hoe beter, vindt Gerbrandy.

Bedrijven

Als Europees rapporteur Biodiversiteit en Resource Efficiency vindt Gerbrandy dat het internationale bedrijfsleven op weg naar een groene economie een grote verantwoordelijkheid heeft. De EU moet bedrijven dan ook vanaf het begin nauw bij de ontwikkelingen betrekken. "Bedrijven hebben alleen toekomst als ze schoon produceren", stelt Gerbrandy. "Veel grondstoffen raken immers op korte termijn op. De winnaars van morgen zijn duurzaam. Voor hen geldt, om Shakespeare te parafraseren: To be sustainable, or not to be ."

Klik hier voor meer informatie over de Earth Summit 2012.

Klik hier voor een blik op de geschiedenis van de Earth Summit. Zie het origineel