FNV Bondgenoten

Minister Kamp misleidt over pensioen


* 27-09-2011

Minister Kamp beweert dat het pensioenakkoord maar 1,5% koopkracht kost als je toch met 65 jaar met pensioen gaat in 2020. Een te klein verschil om een akkoord op stuk te laten lopen. Bewuste misleiding is mijn oordeel.

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar in 2020 en 67 jaar in 2025 kost de werknemer die toch op 65 jaar met pensioen gaat 2% per jaar van 2020 en vanaf 2025, 5% (vanaf 2028, 3% per jaar). Deze percentages ontstaan doordat de korting van 6,5% per jaar vanaf 2020 en 13% per jaar vanaf 2025, als je op 65 jaar met AOW gaat, gedeeltelijk goedgemaakt wordt door de 0,6% hogere indexering gedurende 15 jaar.

De werkelijkheid is echter veel slechter voor mensen die op 65 jaar met pensioen wil gaan doordat de regering, naast de leeftijdsverhoging, ook op de huidige AOW toeslagen en vrijstellingen wil bezuinigen. Toeslagen en vrijstellingen die zijn ingesteld omdat AOW achterloopt op loon en andere sociale voorzieningen. De regering wil de 2,6 miljard (9% van de huidige AOW kosten) die aan toeslagen en vrijstellingen wordt uitgegeven, verminderen naar 0,25 miljard. Dat kost, vooral de mensen die alleen of vooral op AOW zijn aangewezen, nog een keer 8%.

De toezeggingen van de regering, tot stand gekomen na het verzet van FNV Bondgenoten en AbvaKabo tegen het inhakken op de AOW van mensen die lang gewerkt hebben, houden vooral in dat werknemers hun AOW kunnen repareren ten koste van hun vroegpensioen. Kortom, deze mensen die lang gewerkt hebben betalen nog steeds het gelag. Een andere belangrijke eis van de grote FNV bonden, dat zekerheid belangrijker is dan indexatie, is niet ingevuld. Ook is onduidelijk of het mogen rekenen met verwachte beleggingsrendementen (dat wordt casinopensioen genoemd door FNV Bondgenoten) van de baan is.

In tegenstelling tot wat beweerd wordt, gaat het verzet van FNV Bondgenoten en AbvaKabo om wezenlijke zaken.

A.P. van Dijk
FNV Bondgenoten.