Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF voor behoud spoedzorg in de buurt

28 september 2011
Het sluiten van Spoed Eisende Hulp posten (SEH's) mag niet ten koste gaan van de zorg voor patiënten. De NPCF ziet de oplossing meer in een andere manier van het organiseren van spoedhulp, zoals geïntegreerde spoedposten van huisartsenposten en SEH's.

Door de acute huisartsenzorg zoveel mogelijk te combineren met een SEH zijn eventueel noodzakelijke vervolgdiagnostiek en behandelingen direct beschikbaar en is de patiënt meteen op de juiste plek.

De NPCF is voorstander van het koppelen van de verschillende vormen van spoedzorg binnen één centrum. Aanvullende voorzieningen zoals een nachtapotheek en de verstrekking van de benodigde hulpmiddelen horen daar wat ons betreft ook bij.

Spoedzorg buiten kantooruren binnen één centrum Voor ongeruste en angstige patiënten is het erg moeilijk om te beoordelen wanneer zorg kan wachten tot de volgende dag of dat acute hulp nodig is.

De vraag van de patiënt met spoedbeleving moet wat de NPCF betreft het uitgangspunt zijn voor het aanbod in plaats van andersom. Dat betekent dat de patiënt altijd geholpen moet worden. Via een beoordeling bij binnenkomst (triage) wordt bepaald welke urgentie de spoedvraag heeft en wie de meest aangewezen zorgverlener is om de spoedvraag af te handelen.

Spreiding van spoedposten
De NPCF vindt het jammer dat in de discussie over concentratie en spreiding van zorg sterk het accent wordt gelegd op de concentratie van zorg. De NPCF wil zeker bij de het vraagstuk rond acute zorg juist meer aandacht besteden aan de spreiding van de zorg.

Een goede spreiding van spoedposten is daarbij cruciaal. De NPCF is van mening dat de overheid in overleg met het veld (zorgaanbieders, IGZ, maar ook patiënten/consumentenorganisaties!) uiteindelijk de normen moeten opstellen voor de spreiding/aanrijdtijden en kwaliteit van de acute zorg.

De Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM), een initiatief van NPCF en NIVEL, zou daarbij behulpzaam kunnen zijn. De VAAM is een webbased instrument om de afstemming tussen de zorgvraag en aanbod in beeld te brengen.

De NPCF en het NIVEL zouden bij het doorontwikkelen van de VAAM ook graag vraag en aanbod van spoedzorg aan het instrument toevoegen. De VAAM zou dan kunnen helpen bij het realiseren van een goede spreiding van de spoedzorg.