CDA


Nieuws
Werkbezoek commissie ROW aan het DRU-terrein
woensdag 28 september 2011

Op woensdag 21 september heeft de commissie ROW een werkbezoek gebracht aan het DRU-terrein. Namens het CDA waren Albert Schol en Evy van Hemmen daarbij aanwezig. Op dit terrein staat industrieel erfgoed dat centraal staat in de gebiedsontwikkelingsvisie die recent voor dit gebied in de gemeente Oude IJsselstreek is opgesteld. In plaats van sloop is ervoor gekozen de gebouwen nieuw en duurzaam her te bestemmen. Â

Op de inmiddels bekende Achterhoekse manier (ondernemers, overheid en onderwijs werken in coöperatief verband samen) is in samenwerking met een groot aantal partners een visie neergezet die nu wordt gerealiseerd. Tijdens het bezoek trof mij met name het enthousiasme en de gedrevenheid van de mensen die dit helpen te realiseren. En dat zijn niet alleen de bestuurders, maar ook de mensen vanuit het onderwijs, het bedrijfsleven en de echte âbouwersâ zelf.

Het project was van meet af aan open en innovatief. Het heeft veel aandacht gekregen de afgelopen jaren en ook is het diverse keren in de prijzen gevallen. Naast de spirit die je voelt, is het misschien nog belangrijker te zien dat daar waar mensen en het landschap het uitgangspunt vormen de economische kracht zichtbaar wordt. Zonder dat de overheid daar als initiator achter zit.

Hoewel ook dit deel van de Achterhoek zich geconfronteerd ziet met een teruglopend inwonertal en het aantal nieuwe woningen moet schrappen, is de onderlinge samenwerking krachtig genoeg om het regiobelang voorop te stellen. En dit DRU-terrein met haar mogelijkheden om nieuwe dimensies aan leefbaarheid toe te voegen is van regionaal belang.

De idee en de omgeving inspireert. Duurzaam herbestemmen, transformatie en coöperatief ondernemerschap vormen een koers die het CDA graag wil voortzetten.