FNV

FNV: oktober maand van het onzekere werk

Vakcentrale FNV heeft oktober 2011 uitgeroepen tot maand van het onzekere werk. Bijna drie miljoen mensen werken met een tijdelijk contract, als uitzendkracht of als oproepkracht. Ze verkeren daardoor regelmatig in onzekerheid over hun werk en inkomen en krijgen moeilijker een hypotheek.

De aftrap is op zaterdag 1 oktober, met een symposium in de Burcht vanwege 100 jaar achturige werkdag. Vrijdag 7 oktober voeren vakbonden in de hele wereld actie voor 'gewoon goed werk'. In Nederland wordt dan een boek gepresenteerd met portretten van mensen met onzeker werk. Ook is er een internationale conferentie met de hoogste baas van de internationale vakbeweging, IVV-leider Sharan Burrow. Daar wordt ook de FNV Vakbondsrechtenprijs uitgereikt.

Andere activiteiten zijn een tweedaags schoonmaakparlement; presentatie van een keurmerk voor 'gewoon goed werk' dat werknemers zelf aan hun bedrijf kunnen geven; de presentatie van een nota over arbeidsmigratie; een tweedaagse workshop over uitzendwerk bij de Internationale Arbeidsorganisatie ILO (onderdeel van de Verenigde Naties) in Genève; een debat over de afbraak van sociale zekerheid; én de start van een Flexcampagne door FNV Jong. De maand wordt afgesloten met de presentatie van nieuw onderzoek naar de kosten en baten van onzeker werk op maandag 31 oktober, eveneens in de Burcht.

Maand van het onzekere werk:

01-10: 100 jaar achturendag. 11-16.00 uur, De Burcht, Henri Polaklaan 9 Amsterdam. 07-10: World Decent Work Day. Conferentie met IVV-topvrouw Sharan Burrow. Tevens uitreiking FNV Vakbondsrechtenprijs. En presentatie boek met portretten van flexwerkers. Passagiersterminal Amsterdam 08-10: Debat afbraak sociale zekerheid. De Burcht, Henri Polaklaan 9 Amsterdam 11-10: Presentatie keurmerk Gewoon Goed Werk ?-10: Presentatie nota Arbeidsmigratie uit Oost-Europa 18+19-10: Workshop Uitzendwerk bij ILO, Genève 24-10: Kick-off Flexcampagne FNV Jong. De Burcht, Henri Polaklaan 9 Amsterdam 14+25-10: Schoonmaakparlement. De Burcht, Henri Polaklaan 9 Amsterdam 31-10: Presentatie & debat onderzoek kosten en baten van onzeker werk. De Burcht, Henri Polaklaan 9 Amsterdam