Provincie Utrecht

Commissaris van de Koningin opent Hongdehemel

De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, opent op woensdag 28 september de Museumhaven De Hongdehemel in Spakenburg. De afgelopen maanden is de haven opnieuw ingericht en de oude spuisluis gerestaureerd. De opening vindt plaats tijdens werkbezoek van de commissaris aan de gemeente Bunschoten.

De herinrichting van De Hongdehemel is onderdeel van herstel en toegankelijk maken van de Grebbelinie. Tot halverwege de vorige eeuw was er een (spui)sluis aan de Hongdehemel aanwezig, waarmee achterliggende polders onder water gezet konden worden als middel tot verdediging tegen aanvallen over het land.

De opening is onderdeel van het gemeentebezoek van de commissaris. Op het programma staat verder een tocht met de gemeentebotter BU 210. Die botter werd precies 25 jaar geleden gebouwd door werkloze jongeren en is deze winter volledig gerestaureerd. Tijdens de vaartocht wordt de Spakenburgse Batterij in gebruik genomen. Batteriijen, opstelplaatsen van kanonnen, waren onderdeel van de versterkingen in de Grebbelinie. Op initiatief van een aantal kannoniers is nu een batterij teruggebracht in Spakenburg. Ook brengt de commissaris een bezoek aan Museum Spakenburg en de Botterwerf.

Het gemeentebezoek begint met gesprekken met burgemeester M. van de Groep en het voltallige college. Het programma wordt afgesloten met een informele raadsbijeenkomst in restaurant De Mandemaaker.

Voor persinformatie:
eva.de.vroome@provincie-utrecht.nl, (030) 258 22 49 / 06 - 12 67 13 42

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11