OPTA trekt 0900-nummers NuDoneren.nl in

Persbericht van Opta

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) stelt na onderzoek vast dat NuDoneren.nl misbruik heeft gemaakt van de aan haar toegekende 0900-nummers. Nummerhouder Romytel B.V. gebruikte de informatienummers niet, zoals aangegeven, voor fondsenwerving aan goede doelen. Door deze handelswijze werden consumenten misleid. OPTA heeft de 0900-nummers daarom definitief ingetrokken. In juli van dit jaar trok OPTA de nummers reeds voorlopig in en gaf zij de provider de opdracht geen uitbetaling te doen aan de gebruiker van de 0900-nummers.

Via de website NuDoneren.nl werden consumenten in de periode mei tot juli van dit jaar opgeroepen te bellen naar een zestal informatienummers, te weten 0900-6662224 tot en met 0900-6662229. De belkosten zouden vervolgens worden gedoneerd aan een aantal goede doelen, aldus de website. Uit het onderzoek van OPTA blijkt echter dat dit nooit de werkelijke intentie was van de nummerhouder. Nu de 0900-nummers definitief door OPTA zijn ingetrokken, krijgt de nummerhouder zijn verdiensten niet uitgekeerd.

Omdat de website niet actief werd gepromoot en OPTA direct de nummers introk nadat de site in de belangstelling kwam te staan, hebben consumenten nauwelijks naar de nummers gebeld. NuDoneren.nl kreeg in juli van dit jaar publiekelijk aandacht omdat een aantal goede doelen in de media aangaf dat hun logo's ten onrechte op de site werden gebruikt.

Bevoegdheden
In de Telecommunicatiewet is geregeld dat OPTA informatienummers toekent en dat zij in kan grijpen wanneer zij aanwijzingen heeft dat nummers oneigenlijk gebruikt (gaan) worden. OPTA kan nummeraanvragen weigeren en eenmaal toegekende nummers kan OPTA intrekken of opschorten. Ook kan zij de betaling aan nummerhouders laten opschorten. Op deze wijze wordt voorkomen dat consumenten mogelijk de dupe worden van misbruik door nummerhouders. Daarnaast wil de toezichthouder ervoor zorgen dat, als sprake is van misbruik van 0900-nummers, er geen verdiensten vloeien naar diegenen die dat nummer in strijd met de wet gebruiken.

Links:
http://www.opta.nl



Razende Robot Reporter