D66

maandag 26 september 2011

Verhagen, luister naar kritiek ondernemers!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vraagt minister Verhagen (ELI, CDA) alsnog te luisteren naar de kritiek van het midden- en kleinbedrijf (mkb) over de toegankelijkheid van aanbestedingsopdrachten. Die oproep staat vandaag in Het Financieele Dagblad. Kleinere ondernemers komen te vaak niet in aanmerking voor werk door onhaalbare aanbestedingseisen. Verhoeven dient bij de bespreking van de nieuwe Aanbestedingswet een wetswijziging in die het selecteren op schaal, grootte en omzet juist tegengaat.

Eerlijk aanbesteden

Verhoeven: "Wanneer gemeenten de nieuwe aanbestedingsregels vrijwillig kunnen toepassen, blijft het moeilijk voor het mkb om een overheidsopdracht binnen te slepen. Het kabinet heeft mooie woorden over voor de ondernemer, maar voeg dan nu ook daden toe. Zo vist het mkb achter het net en is het grote en gevestigde bedrijfsleven weer spekkoper. Dat moet met een wetswijziging maar eens afgelopen zijn. Een eerlijke aanbestedingswet is toch wel het minste dat we van de minister kunnen verwachten."

Meer kansen mkb

Het Kamerlid hield deze zomer zelf een onderzoek onder ondernemers, waar 80% aangaf de aanbestedingseisen onredelijk te vinden. Terwijl het jaarlijks om overdrachtsopdrachten ter waarde van tachtig miljard euro gaat. "Talloze ondernemers klagen over de hoge eisen en de megaopdrachten waar alleen multinationals naar kunnen meedingen. Daarom kom ik nu zelf met een wetswijziging, die de kansen voor de kleine ondernemer vergroot en het gat met de grote bedrijven verkleint," aldus Verhoeven.