Haven Amsterdam

Pieken in bereikbaarheid bereikt voorlopig hoogtepunt

26 september 2011
Op 16 september vond in Amsterdam de eindconferentie plaats van het Pieken in bereikbaarheid project plaats. Dit project heeft inzichtelijk gemaakt door studie en pilots dat grotere vervoerstromen van de weg naar het water gebracht kunnen worden door een systeem aanpak te kiezen.

Paneldiscussie met Koen en Herman

Doel van het project was overslaglocaties aan water te ontsluiten zodat een fijnmazig vervoer van goederen over water mogelijk wordt. Daarbij is in de praktijk gekeken hoe een logistiek systeem van binnenvaartlijndiensten dat is gecombineerd met aan- en afvoer over de weg naar overslagpunten bij bedrijfsterreinen, de betrouwbaarheid en snelheid van wegvervoer ten minste kan evenaren tegen vergelijkbare of lagere kosten. De proeven die hiervoor zijn gedaan, onder andere met een plantenshuttle van FloraHolland tussen de Noordoostpolder, via de Amsterdamse haven naar de Bloemenveilingen in de Randstad, lieten zien dat de betrouwbaarheid veel hoger is dan die van wegvervoer.

Pieken in bereikbaarheid heeft laten zien dat de grote goederenstromen, met name containers, die de komende jaren van en naar Nederland komen gebaat zijn bij een ander vervoersconcept dat alleen door samenwerking in de keten tot stand kan komen. Een belangrijke les is dat hiermee ook een hogere bezettingsgraad van schepen en vrachtwagens haalbaar wordt. Daardoor kan met bestaande middelen meer vervoerscapaciteit worden geleverd in de verbindingen tussen zeehavens en de bedrijfsterreinen in hun achterland. Door de gezamenlijke aanpak van het achterlandvervoer ontstaan logistieke netwerken en systemen die beter en duurzamer in staat zijn om de toenemende goederenstromen het hoofd te bieden. De uiteindelijke uitwerking zijn de Circle Lines, een geïntegreerd logistiek systeem, analoog aan openbaar vervoerssystemen.

Logo Pieken in bereikbaarheid werd mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van E, L & I, Provincies Noord Holland, Flevoland en Utrecht en zes gemeenten. Een deel van het project is gefinancierd door de Europese Commissie via het Interreg IVB programma.

Meer informatie?
www.bereikbaaroverwater.nl