Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 19 september 2011

De Nieuwe Hollandse Waterlinie in bedrijf
Inspirerende ondernemersdag op Fort aan de Klop

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, aangewezen als grootste rijksmonument en op de voorlopige Werelderfgoedlijst, wordt duurzaam economisch ontwikkeld voor de toekomst. Ondernemers worden nauw betrokken bij de maatschappelijke en economische herontwikkeling van de Linie en gestimuleerd hier zelf een bijdrage aan te leveren. Op maandag 26 september staan alle partners die werken aan de Linie stil bij de potentiële verdiencapaciteiten en worden zij geïnspireerd en ondersteund door ondernemers uit het Veemarktkwartier, een stadzone voor creatieve bedrijvigheid in Tilburg.

Het Nationaal Project beoogt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een herkenbare ruimtelijke eenheid in het landschap te maken, met toevoeging van nieuwe functies zoals recreatie, waterberging, natuur en wonen. Hiermee wordt een uniek onderdeel van de Nederlandse cultuurgeschiedenis voor toekomstige generaties herkenbaar en beleefbaar. Inmiddels is er al 160 miljoen euro geïnvesteerd in projecten in de Waterlinie, of deze zijn nog in uitvoering. De komende 10 jaar zijn er nog enkele honderden miljoenen nodig om de Waterlinie verder te ontwikkelen. Om de productontwikkeling en marketing van de Hollandse Waterlinie verder te verstevigen, is 6 april jl. de Stichting Liniebreed Ondernemen (LBO) opgericht. De Stichting LBO heeft als doel te zorgen voor een duurzame, maatschappelijke en economische benutting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarvoor zijn ondernemers nodig die op een creatieve en inventieve manier gebruik maken van de kwaliteiten die het landschap, de geschiedenis en de natuur van Waterlinie bieden.

Ondernemersdag
Op 26 september a.s. organiseert de Stichting LBO samen met creatieve ondernemers uit het Veemarktkwartier een inspirerende ondernemersdag. Tijdens deze bijeenkomst, die plaatsvindt op Fort aan de Klop in Utrecht, zijn er workshops over o.a. de inzet van nieuwe technologieën en social media. Daarnaast zijn er inspirerende showcases en gaan vijf ICT-ondernemers pitchen voor het beste IT-idee om de beleving van de Linie te verbeteren. De winnaar van het IT-idee krijgt een opdracht van E 20.000 om zijn/ haar idee daadwerkelijk te realiseren voor april 2012. Bovendien zijn er voldoende netwerkgelegenheden voor de ondernemers om gezamenlijk tot ideeën voor samenwerking en productontwikkeling te komen. Door voldoende 'productaanbod' te hebben in een Nationaal Landschap kan toerisme, recreatie en ondernemerschap een langdurige positieve bijdrage leveren aan de instandhouding. En door het stimuleren van samenwerking tussen forten, kastelen en (recreatie)ondernemers, ontstaan de meest creatieve arrangementen en publieksproducten.

Collabor8 en Veemarktkwartier
De Nieuwe Hollandse Waterlinie werkt samen in een internationaal project genaamd Collabor8. Dit INTERREG IVB programma biedt organisaties in Noordwest-Europa de mogelijkheid samen te werken op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, economische vooruitgang en milieu. In Collabor8 werkt de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met het Veemarktkwartier in Tilburg, Meetjesland en de Merode (België), Merthyr Tydfil en Brecon Beacons National Park (Wales), South Kerry (Ierland), South Downs en Cornwall (Engeland). De creatieve ondernemers uit het Veemarktkwartier (VMK) hebben voor het Collabor8-project een Mobile Unit ontwikkeld. De Mobile Unit is een reizende unit die bestaat uit een groep ondernemers uit het Veemarktkwartier. Zij gaan op reis langs ondernemers die behoefte hebben aan advies voor de ontwikkeling van hun producten en diensten. Ter plaatse ontpopt de unit zich tot een futuristische kubus waarin de VMK-ondernemers gedurende het verblijf hun creativiteit, digitale vaardigheden en kunde kosteloos aanbieden. De Mobile Unit is dus in het leven geroepen om ondernemers te inspireren, te adviseren en hun bedrijf een stapje verder te helpen! Het aanbieden van een gratis consult is mogelijk omdat het project gesubsidieerd wordt door de Europese Unie, gemeente Tilburg en Midpoint Brabant. De Mobile Unit maakt onderdeel uit van het programma op de ondernemersdag Hollandse Waterlinie 26 september.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd tussen 1815 en 1940 en die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal 1000 militaire en waterbouwkundige objecten en het omliggende open landschap. De NHW is een Nationale Landschap, aangewezen als grootste Rijksmonument van Nederland en staat op de voorlopige nominatielijst van UNESCO Werelderfgoed. Het Nationaal Project, waarin veel publieke en private partijen samenwerken, heeft als doel om dit typisch Nederlandse landschap met militaire bouwwerken en omliggende landschap te behouden. Daarnaast wordt het ook verder ontwikkeld door nieuwe functies aan de objecten en het omliggende gebied te geven en de NHW toeristisch te ontwikkelen.