KNHS

Belgisch volkslied voor Gerben Morsink
25 september 2011


LANAKEN (KNHS) - Voor de in het Overijsselse Beuningen woonachtige Gerben Morsink klonk in Lanaken na zijn zege in het Wereldkampioenschap voor zesjarige springpaarden niet het Nederlandse, maar het Belgische volkslied. Reden daarvan is dat zijn paard Carthageno Z geregistreerd is bij het in België gevestigde Studbook Zangersheide en op deze wereldkampioenschappen is niet de nationaliteit van de ruiter van doorslaggevende betekenis, maar van het stamboek waarbij het paard geregistreerd staat.

Voor Studbook Zangersheide van Leon Melchior werd het een memorabel kampioenschap, want naast dit paard werd Cor Dela Rossa Z wereldkampioen bij de zevenjarigen onder de Ierse Jessica Kürten. In deze rubriek eiste Tabou Z, die door Melchior zelf werd gefokt, onder Christian Ahlmann het brons op. Volgens perschef Edith de Reys bezochten ruim 80.000 mensen dit vier dagen durende en met zon overgoten evenement, waar naast de Wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden ook een hengstenkeuring, een veulenveiling en de Belgische kampioenschappen voor senioren springruiters werden verreden.

WK 6-jarigen

In de finale van het WK voor zesjarige paarden gingen 39 paarden van start, waarvan er negen terug mochten komen voor de barrage. De Duitser Joachim Meyer wilde als eerste starter een snelle tijd neer zetten met de van Cornet Obolensky afstammende Chattanooga, maar in één van de scherpe wendingen drifte de schimmel weg en verloor Meyer veel tijd. Toch kon hij derde woorden, omdat maar liefst zes combinaties de lei niet schoon wisten te houden. Meyer versloeg zichzelf met de hengst Cum Laude (Cayetano x Pilot), waarmee hij het zilver opeiste. Dat kon omdat hij deze maal wel steeds de binnenbochten wist aan te houden. Vooral de laatste lijn met een pittige oxer aan het einde gooide voor velen roet in het eten. De Ier Harry Marshall werd door de noodsprong van zijn paard op deze hindernis gedegradeerd tot zandruiter. De jeugdige Monique van den Broek kwam met Ronaldo de la Pomme (Stakkato x Darco) dicht in de buurt van de winnende tijd van Morsink, maar door een foutje, ook weer op de laatste hindernis, belandde de amazone net naast het podium.
Winnaar werd de 23-jarige Gerben Morsink, die een fractie harder door de binnenbochten reed dan Meyer. Morsink hoopt over twee maanden zijn universitaire studie Technische Natuurkunde, die hij volgt aan de Universiteit Twente, af te ronden. Gerben was eerder ook al succesvol in deze WK's, die al sinds 1995 op het schitterende domein Zangersheide van Leon Melchior in het Belgische Lanaken worden verreden. In 2007 won hij zilver met de zevenjarige Carthino Z. Deze Carthino Z is de vader van Carthageno Z, waarmee hij nu goud wist te winnen. In 2007 won hij ook met de zesjarige Zekina Z goud. Op zevenjarige leeftijd greep Morsink op dit WK met deze merrie het brons.
In deze klasse van de zesjarigen was de als vijfde eindigende Amarilles (Mermus R x Lester) onder de voor Oostenrijk rijdende Robert Puck, die woont in Leur, het beste KWPN gefokte paard.

WK 7-jarigen

In het WK voor zevenjarige paarden wisten zich zes paarden voor de barrage te plaatsen uit een veld van 36 starters. In die barrage leverde de Duitser Christian Ahlmann met de merrie Tabou Z (Treasure Z x Caretano Z) als eerste een foutloze rit af, waarmee hij aanspraak kon maken op de titel. De Ierse Jessica Kürten wist echter die tijd, gezeten op Cor Dela Rossa Z (Cor d'Almé I Z x Ahorn) met bijna drie seconden te verbeteren en leek daardoor bijna zeker van winst. De laatste starter in de barrage was de Duitser Daniel Deusser, die met Casquino (Cashandcarry x Quinar) een alles of niets poging ondernam om de tijd van Kürten te verbeteren. In de wending naar de triple maakte hij een kleine ophouding en dat kostte hem uiteindelijk de zege, want op de meet kwam Deusser 0.2 sec. te kort om Kürten te verslaan. Beste Nederlander in dit kampioenschap werd de regerend Nederlands kampioen bij de Young Riders Ruben Romp (Riel). Romp legde met de schimmelhengst Raffaello of San Giavanni (v. Cento) de derde tijd neer, maar een foutje deed hem op de vijfde plaats eindigden. De hengst Zorro (Clinton x Cavalier) bleek het beste KWPN paard te zijn in deze rubriek op de zevende plek. Dit paard noteerde onder de Belgische ruiter Vincent Lambrecht een springfout in het basisparcours, maar deed dat wel in een zeer snelle tijd.

WK 5-jarigen

De openingswedstrijd van de finale dag was de finale van de vijfjarigen. Maar liefst 58 paarden waren in deze finale startgerechtigd en 35 daarvan mochten terugkomen voor de barrage. Lang zag het er naar uit dat de Duitser René Tebbel met de hengst Café's Champus (Café au Lait x Calido I) de overwinning zou opeisen, tot de Belgische ruiter Yves Vanderhasselt met de merrie Gladys (Wandor van de Mispelaere x Toulon) het barrageparcours net iets sneller af wist te werken en Tebbel met het zilver naar huis stuurde. De derde plaats was weggelegd voor de uit Polen afkomstige Jacik Bobik met de hengst Chacco-Fly (Chacco Blue x Lord Incipit). Yves van der Hasselt: "Ik wist dat mijn paard snel is en zeer competitief is ingesteld. Ik heb haar nu drie maanden en zij is in het bezit van twee paardenhandelaren. Zij hebben te kennen gegeven Gladys nog niet te willen verkopen, maar dat blijft afwachten", aldus Vanderhasselt, die via een wild card was toegelaten tot dit WK. De twee andere paarden zijn hengsten en beide ruiters vertelden dat de eigenaren deze hengsten in willen zetten in de fokkerij.
Beste Nederlander in het WK voor vijfjarigen werd Gerben Morsink met de hengst Chaqui Z (Chacco Blue x Quinar Z), die als 18de eindigde. In deze leeftijdsgroep was Casco (Contendro x Andiamo) gereden door de Spanjaard Ivan Serrano Saenz met de vijfde plaats het beste in Nederland gefokte paard. Casco is geregistreerd bij het NRPS.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.zangersheide.com

Uitslag finale WK 5-jarigen:


1) Yves Vanderhasselt (Bel) - Gladys (Wandor v/d Mispelaere x Toulon) - 0 / 0 - 36.41

2) René Tebbel (Dui) - Café's Champus (Café Au Lait x Calido I) - 0 / 0
- 36.45

3) Jacqk Bobik (Pol) - Chacco-Fly (Chacco Blue x Lord Incipit) - 0 / 0
- 36.52
18) Gerben Morsink (Beuningen) - Chaqui Z (Chacco Blue x Quinar Z) - 0 / 4 - 37.56
19) Arnold Boerekamps (Milheeze) - SLI Byron (Concorde x Indoctro) - 0 / 4 - 38.02

Uitslag finale WK 6-jarigen:


1) Gerben Morsink (Beuningen) - Carthageno Z (Carthino Z x Burggraaf) - 0 / 0 - 36.59

2) Joachim Heyer (Dui) - Cum Laude (Cayetano L x Pilot) - 0 / 0 - 37.23
3) Joachim Heyer - Chattanooga (Cornet Obolensky x Pilot) - 0 / 0 - 45.98

4) Monique van den Broek - Ronaldo de la Pomme (Stakkato x Darco) - 0 /
4 - 36.89

5) Robert Puck (Leur) - Amarilles (Mermus R x Lester) - 0 / 4 - 37.14 7) Robert Puck - Ambelina JB (Berlin x Corland) - 0 / 8 - 36.00 8) Tom Martens (Wolvertem) - For Joy van 't Zorgvliet (v. For Pleasure)
- 0 / 8 - 43.18
10) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - Caleandro (Cassini I x Leandro) -
1
14) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Farfelu de la Pomme (Vigo d'Arsouilles x Darco) - 4

Uitslag finale WK 7-jarigen:


1) Jessica Kürten (Ier) - Cor Dela Rossa Z (Cor d'Almé I Z x Ahorn) - 0 / 0 - 41.47

2) Daniel Deusser (Dui) - Casquino (Cashandcarry x Quinar) - 0 / 0 - 41.65

3) Christian Ahlmann (Dui) - Tabou Z (Treasure Z x Caretano Z) - 0 / 0
- 44.21

5) Ruben Romp (Riel) - Raffaello Of San Giovanni (v. Cento) - 0 / 4 - 44.10
8) Wouter Vos (Apeldoorn) - Guantanamera (Grosso Z x Grand Ferdinand II) - 4
11) Ivo Biessen (Dinteloord) - Audi's Elisa (Toulon x Ferro) - 4 13) Gerben Morsink - Faithfull (For Keeps x Amor) - 4 14) Harrie Smolders - Emerald (Diamant de Semilly x Carthago) - 4