Ingezonden persbericht


Nieuw boek over troonbestijgingen in Blauw Bloed

Blauw Bloed, zaterdag 24 september, 19.25 uur, Nederland 2

In de komende uitzending van Blauw Bloed aandacht voor een recent verschenen boek over troonbestijgingen. Verder natuurlijk een terugblik op Prinsjesdag en alles over de belevenissen van de koninklijke familie. Daarnaast geeft Blauw Bloed een overzicht van de mooiste jurken die gedragen zijn door koningshuizen in binnen- en buitenland. Dit en meer aanstaande zaterdag in Blauw Bloed.

'Wie ben ik dat ik dit doen mag?' Het is naast een gevleugelde uitspraak van koningin Juliana ook de titel van het nieuwe boek van historica Dorine Hermans. In het boek blikt zij terug op de zes troonsbestijgingen die Nederland tot nu toe heeft gekend. Hermans onthult een aantal opvallende feiten in haar boek.

Verder toont Blauw Bloed uiteraard een terugblik op de afgelopen Prinsjesdag. In de rubriek 'Koninklijk Nieuws' geeft het royaltyprogramma een overzicht van de hoogtepunten van deze derde dinsdag van september. In het vervolg van de koninklijke route door Zeeland bezoekt historica Reinildis van Ditzhuyzen iemand die een heel bijzonder aandeel heeft in de paarden die jaarlijks de Gouden Koets voorttrekken.

Prinses Máxima heeft donderdag een muzikale middag. Zij is dan aanwezig bij de opening van 60 jaar Wereld Muziek Concours in Kerkrade, een belangrijk internationaal festival voor de blaasmuziek. Dit jaar staat het thema 'Kinderen en Muziek' centraal. De prinses zal dan ook kennis maken met meerdere jeugdorkesten. Voor Prinses Annette was het feest afgelopen maandag. Zij opende in een zorgcentrum in Arnhem het rondreizende uitgaanscentrum 'De Belevenis', bedoeld voor dementerende ouderen en mensen met een meervoudige handicap. De prinses, die zelf in de zorg werkt, draagt dit project een warm hart toe en genoot zichtbaar van de sfeer bij De Belevenis.

Daarnaast een nieuwe aflevering in de serie 'De vergeten glamour van...'. Ditmaal werpt couturier Addy van den Krommenacker zijn blik op de flamboyante kledingstijl van Paola van België. De Italiaanse vrouw van de huidige koning Albert kwam, zag en overwon. Met haar Zuid-Europese flair veroverde ze in de jaren '60 al snel de harten van de Belgen én van de modeliefhebbers.

Asymmetrische jurken staan vaak garant voor een glamoureuze uitstraling. Logisch dus dat veel prinsessen vaak kiezen voor een japon die op een asymmetrische manier is uitgesneden. Welke royal draagt de off-shoulder jurk het best? Wat zijn de mooiste jurken die de afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd? De antwoorden hoort en ziet u in Blauw Bloed.

Presentator

Jeroen Snel