Museon Den Haag


20 september 2011

Twee events brengen het beste samen in straatfotografie in zowel Shanghai als in Den Haag. De events worden gehouden in beide steden als onderdeel van een culturele uitwisseling en hier ontstaat een gezamenlijk internationaal perspectief van achter de lens. Het gaat om twee middagprogramma's met interviews en (foto)video's van professionele en amateur fotografen. Dit is een kans het culturele begrip te versterken tussen mensen van twee bijzondere steden; Den Haag de internationale stad van vrede en recht en Shanghai het gezicht van het moderne China.

De exchange
Five Spices is een Haags multi-disciplinair ontwerpbureau met een tweede locatie in Shanghai, in de Dutch Design Workspace. Om meer begrip te krijgen van de Chinese creativiteit is Five Spices gestart met de uitwisseling tussen Chinese en Nederlandse creatieven. In 2010 organiseerde Five Spices een eerste Art & Design Exchange: een uitwisseling tussen ontwerpers van Shanghai en Den Haag. Voor de tweede Exchange in 2011 is gekozen voor de kunst van straatfotografie. Voor het event in Shanghai - op 10 september - is samengewerkt met Sue Anne Tay, een populaire fotografe en blogger van het bekende ShanghaiStreetStories.com. Uitgenodigd in Shanghai zijn drie andere vooraanstaande straat fotografen, de gerespecteerde Lu Yuanmin, Tui en Tan Tien Yun.
Voor het event in Den Haag - op 24 september - werkt Five Spices samen met het Urban Photo Collective en het Museon in Den Haag.

Opening met Chinees tintje
Het Haagse event wordt gehouden in het Museon op zaterdag 24 september om 16.00 uur. De officiële opening wordt verricht door de Haagse wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie de heer Henk Kool in aanwezigheid van Mr. Chen Yajun, de culturele handelsattaché van de Chinese Ambassade in Den Haag.

Straatfotografie op scherp
Mark van Etten, Erik van Houdt, Bob Jansen, André Meyer, Marieke van der Perk, Martijn Piët, Angèle Steentjes, en Milo Vermeulen zijn regelmatig met hun camera te vinden in de Haagse stad. Scherp en meedogenloos leggen zij de straten van hun stad en de bewoners vast. Tijdens het event nemen zij de bezoekers mee op een visuele rondleiding in hun stad.

Interview
Diana Bokje, hoofdredacteur van het blad Fotografie, interviewt de Haagse fotograaf Marsel Loermans en de van Chinese afkomst Yee Ling Tang. Tevens reageren zij op de video van het event in Shanghai en wordt gekeken naar verschillen en overeenkomsten tussen fotografie in Nederland en in China.

Welkom in het Museon
Het Haagse event is op zaterdag 24 september 2011 van 16.00 tot 19.00 uur in het Museon op de
Stadhouderslaan 37 in Den Haag. Het Museon is een educatief museum voor een breed publiek met actuele onderwerpen uit de wereld van natuur, cultuur, wetenschap en techniek. Beide events zijn georganiseerd i.s.m. de Dutch Design Workspace in Shanghai en het Museon in Den Haag.


-----------------------------------------------Voor de redactie:
---