Gemeente Leusden

Enorme belangstelling voor Burendag in Leusden

Na de stad Utrecht kent Leusden in de provincie de meeste initiatieven

Zaterdag 24 september viert Leusden, inclusief Achterveld en Stoutenburg, voor de derde keer Burendag. Opnieuw doet een groeiend aantal mensen mee. Op ongeveer 40 verschillende plekken in de gemeente vieren maar liefst 2500 bewoners hun eigen buurtfeestje. De aanmeldingstermijn is inmiddels verstreken.

Het Wijkverbindingswerk van Welzijn Leusden en de gemeente Leusden stimuleren sinds 2009 de inwoners om mee te doen aan Burendag. Het is prettiger wonen in je buurt als er onderlinge contacten zijn. Maar vaak komt het er in alle drukte te weinig van. Burendag blijkt voor Leusdenaren een mooie aanleiding om hun buurtgenoten te ontmoeten.

Het eerste jaar was Burendag met de aanmelding van zo'n 20 projecten meteen een succes in Leusden. Vorig jaar groeide dit verder uit tot 25 aanmeldingen èn koninklijk bezoek: prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Dit jaar zijn maar liefst 38 initiatieven aangemeld.

Landelijk organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds op 24 september alweer voor de zesde keer Burendag. Het fonds ondersteunt goede straat- of buurtacties met een bijdrage tot maximaal 500 euro per plan. Ook bij het Oranje Fonds is Leusden inmiddels goed bekend. Leusden staat in de top 2 van de provincie Utrecht. Het aantal ingediende initiatieven ligt zelfs hoger dan die uit Amersfoort.

In bijna alle wijken in Leusden vindt op Burendag wel een activiteit plaats. Vaak zijn het kleinschalige initiatieven in een straat, zoals gezamenlijk koffie drinken of kinderspelletjes met aansluitend een straatbarbecue. Creatieve en sportieve activiteiten ontbreken niet: zo worden in de Valleihorst en Noordwijck worden schilderijen gemaakt, er zijn op diverse plekken jeu-de-boules activiteiten en in de wijk Bosveld zelfs een sportief samenzijn met Wii scherm.

Ook de woonomgeving krijgt aandacht: bewoners geven hun pleintje of speelplaatsje een schoonmaakbeurt. Opvallend is dit jaar het grote aantal aanvragen om, vaak met een bijdrage van het Oranje Fonds, iets duurzaams in de woonomgeving te realiseren: een bankje, bloemenbaskets aan een lantaarnpaal, een picknicktafel, een speelhut of hinkelbaan.

Heeft u nog vragen over Burendag 2011: