Ingezonden persbericht


NIEUW BOEK + DEBAT JONATHAN ISRAEL

Vormt de radicale Verlichting de basis van onze democratie?

Rond die vraag organiseert ProDemos, Huis voor Democratie en Rechtsstaat, in samenwerking met Uitgeverij Wijnen een debat met de Britse historicus Jonathan Israel.

Het debat zal gaan over de actuele Nederlandse politieke cultuur. Hoe gaan we om met de scheiding van kerk en staat? Wat is de verhouding tussen elite en volk?

Aanleiding voor het debat is de verschijning van het boek Revolutie van het denken van Jonathan Israel. Ook publiceerde hij een nieuw Engelstalig boek, Democratic Enlightenment.

Jonathan Israel is historicus en kenner van de Nederlandse geschiedenis. Hij is bekend van zijn doorwrochte publicaties over de Verlichting. Met zijn werk raakt Israel aan actuele debatten over de inrichting van de samenleving.

In Nederland krijgt hij bijval van vrijdenkers die vinden dat individuele vrijheden en tolerantie nog altijd moeten worden verdedigd tegenover maatschappelijke en politieke elites, tegenover de macht van tradities en religies. Anderen zien grote gevaren in een doorgeslagen individualisme. Democratie moet verankerd zijn in een rechtsstaat die niet alleen individuen beschermt, maar ook ruimte biedt aan maatschappelijke verbanden van culturele en religieuze aard.

Andere sprekers

Naast Jonathan Israel zijn ook Andreas Kinneging (hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Universiteit van Leiden en spraakmakend verdediger van het conservatisme) en Herman Philipse (filosoof en vrijdenker, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht) aanwezig. Het debat wordt geleid door Hanco Jürgens , wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam, kenner van de Verlichting en van de naoorlogse Duitse en Nederlandse democratie.

Het debat vindt op vrijdag 23 september plaats in de Openbare Bibliotheek in Den Haag (Spui 68). Van 15.00 tot 17.00, met een borrel na afloop. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar debat@ProDemos.nl .

Het boek Revolutie van het denken is verschenen bij Uitgeverij Van Wijnen te Franeker, telt 240 bladzijden en kost ¤ 25,00.