KNHS

Menteams op medaillekoers bij WK ponys
23 september 2011
jan de boer 20110923_6685.jpg

LIPICA (KNHS) - In alle drie klassen liggen de Nederlandse menners bij de wereldkampioenschappen voor pony's in het Sloveense Lipica op medaillekoers. De enkelspanrijders en de vierspanrijders bezetten na het eerste onderdeel de tweede plaats, in beide gevallen achter Duitsland. Bij de tweespannen staat Oranje op de vierde plaats.

,,We hebben de zaken prima voor elkaar'', zei bondscoach Ad Aarts (Liessel). Nadat donderdag de tweespannen hun dressuurproef hadden afgewerkt, kwamen vrijdag de Nederlandse enkelspannen en het gehele veld bij de vierspannen in actie. Jan de Boer (De Vecht) maakte met zijn kwartet Welsh pony's een zelfverzekerde indruk, de menner uit De Vecht zag dat alleen de Duitse regerend Wereldkampioen Tobias Bücker beter werd beoordeeld door de vijf juryleden. Omdat telkens het beste resultaat voor de landenklassering telt, staat Nederland tot genoegen van de grote schare fans ook op de tweede plaats. Nationaal kampioen Bram Chardon (Den Hoorn) volgt na een goede proef op de vijfde plaats, Marcel de Vries is veertiende. Aart van de Kamp junior (Ermelo) staat op de achttiende en laatste plaats. ,,Hij had de pech dat er iets los schoot in zijn tuig, dan moet de groom afstappen en de zaak repareren. Dat kostte Aart vijf strafpunten'', constateerde Aarts. Bij de enkelspannen staat Yvonne de Ruyter (Rotterdam) tweede, dicht achter de Deense lijstaanvoerder Peter Koux. Melanie Becker, de titelverdedigster, begon met de achttiende plaats aan haar tweede WK. De voorzitter van de jury zette de jonge menster uit Klaaswaal op de eerste plaats, maar de overige vier juryleden waren minder positief. Aarts: ,,Er is nog van alles mogelijk, zaterdag is de marathon en daar willen we onze slag slaan.''

Uitslagen
Dressuur, enkelspannen: 1. Peter Koux (Denemarken) 41,47, 2. Yvonne de Ruyter (Rotterdam) 44,03, 3. Rochelle Temple (Verenigde Staten) 44,67. 15. Melanie Becker (Klaaswaal) 52,74. Vierspannen: 1. Tobias Bücker (Duitsland) 38,53, 2. Jan de Boer (De Vecht) 40,70, 3. Daniel Schneiders (Duitsland) 42,50, 5. Bram Chardon (Den Hoorn Zh) 44,03, 14. Marcel de Vries (Eygelshoven) 61,31, 18. Aart van de Kamp jr. (Ermelo) 69,04.

Landen: 1. Duitsland 123,01, 2. Nederland 132,06, 3. Verenigde Staten 141,95.

Dick Kiers
In opdracht van de KNHS

Foto Jan de Boer: Rinaldo de Craen