Universiteit Leiden

Leidse studenten analyseren retorisch vuurwerk Algemene Beschouwingen

âAl voordat de eerste spreker, Job Cohen, aan zijn betoog is begonnen, steekt Geert Wilders de eerste rotjes af. Cohen is de bedrijfspoedel van het kabinet-Rutte, de medeklungelaar en bovenal de Grote Gedoger. Hierna schieten verschillende partijen hun vuurwerkpakket de plenaire zaal in.â Masterstudent Political debate, Hugo Geurders, was erbij en doet verslag.

Dieptepunt en schande

Jaap de Jong, hoogleraar journalistiek en nieuwe media met minister president Mark Rutte (Foto: Bas Evers)

Jaap de Jong, hoogleraar journalistiek en nieuwe media met minister president Mark Rutte (Foto: Bas Evers)

De pers rept van een dieptepunt in het parlementaire debat, het volk spreekt er schande van. Prof.dr. Jaap de Jong zit twee datgen op de publieke tribune met twaalf masterstudenten Political Debate die de opdracht hebben het debat te analyseren aan de hand van de klassieke retorica. En om de winnende debater aan te wijzen. Hugo Geurders is een van hen.

Leidse studenten op de tribune

Het is woensdag 21 september, eerste termijn van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Nog voordat de eerste blauwe zetels bezet zijn, zitten professor Jaap de Jong en zijn studenten al klaar , gewapend met pen en notitieblok. Een dag eerder, op Prinsjesdag, hebben De Jong en zijn studenten in een Leids café met retorisch gespitste oren de door de Koningin uitgesproken Troonrede beluisterd.

Schieten op de miljoenennota

Tijdens de APB mogen de Tweede Kamerfracties met scherp schieten op de miljoenennota van het kabinet, dat op zijn beurt zal proberen de aangekondigde beleidsmaatregelen te verdedigen. Voor zowel de premier als de fractievoorzitters staat veel op het spel. De ogen van de pers en andere criticasters zijn op hen gericht.

Kritische vragen

Wie weet zich tijdens het twee dagen durende plenaire debat het sterkst uit te drukken? Wie weet zich het best te profileren? Wie weet de drie stijlmiddelen van Aristoteles, ethos (geloofwaardigheid), pathos (opwekken van emotie) en logos (argumentatiewaarde), het beste aan te wenden? Wie weet te scoren waar het gaat om inhoud, ordening, verwoording en, niet onbelangrijk, presentatie? De ballotagecommissie van De Jong maakt driftig aantekeningen.
Jaap de Jong, hoogleraar journalistiek en nieuwe media met zijn studenten (Foto: Bas Evers)

Jaap de Jong, hoogleraar journalistiek en nieuwe media met zijn studenten (Foto: Bas Evers)

Vuurwerk: geen retorische hoogstandjes

Al voordat de eerste spreker, Job Cohen, aan zijn betoog is begonnen, steekt Geert Wilders de eerste rotjes af. Cohen is de bedrijfspoedel van het kabinet-Rutte, de medeklungelaar en bovenal de Grote Gedoger. Hierna schieten verschillende partijen hun vuurwerkpakket de plenaire zaal in, variërend van mooie sierpijlen tot gemene voetzoekers. Op dag twee raken Wilders en Rutte in conflict. âDoe eens normaal, man!â, bijt Wilders de premier toe. âDoe lekker zelf normaal!â, repliceert Rutte. Geen retorische hoogstandjes. In het oog van de orkaan â om maar in de terminologie van de fractievoorzitters te blijven â proberen De Jong en zijn studenten krampachtig de retorische rode draad in het oog te houden.Â

En de winnaar isâ¦

â¦Mark Rutte. Voor het tweede jaar op rij. Volgens het unanieme oordeel van de jury van de Debatprijs voor beste debater â de studenten - heeft de premier zijn kabinetsbeleid met veel regie, flair en scherpte weten te verdedigen. Om 22.32 uur sluit de Kamervoorzitter de vergadering. De moegestreden politici, pers en studenten kunnen eindelijk naar huis om terug te keren tot de orde van de dag: gewoon âeven normaal doenâ.

Links


* Jounalistiek en nieuwe media

* Journalistiek en nieuwe media studeren: bachelor minor (praktijkstudies) en master specialisatie

* Politicologie studeren in Leiden: bachelor en master

(22 september 2011/Hugo Geurders)