Gemeente Eindhoven

Leges Eindhoven worden kostendekkend

De leges die burgers moeten betalen voor vergunningverlening van de gemeente Eindhoven worden kostendekkend. Dit betekent dat burgers meer moeten gaan betalen voor de meeste vergunningen. Om de lasten voor de burgers en bedrijven te beperken, wordt een aantal vergunningen geschrapt. Daarnaast krijgen burgers en bedrijven de mogelijkheid om delen van hun vergunningaanvraag door een gecertificeerd bedrijf te laten voorbereiden. De gemeente zal voor dat gedeelte dan geen leges meer heffen.

In het coalitieakkoord is in 2010 afgesproken dat leges voor vergunningen in principe kostendekkend moeten zijn. De reden daarvoor is, dat er geen noodzaak is om vergunningaanvragers te subsidiëren. Met de nieuwe opzet van de leges wordt deze afspraak uitgevoerd. Een voorwaarde voor kostendekkende leges is, dat de gemeente het verleningsproces transparant uitvoert tegen zo laag mogelijke kosten.

De gemeente neemt een aantal stevige maatregelen om de werkprocessen slimmer, efficiënter en goedkoper te maken. Zo komt er één loket, gaan de personeelskosten omlaag en worden de vergunningen voortaan alleen nog maar digitaal gepubliceerd. Deze maatregelen leveren in totaal al een kostenbesparing op van ca. 500.000 euro.

Transparantie

Het van groot belang dat de wijze waarop de kosten worden opgebouwd, transparant is. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten tot een nieuwe wijze van berekening van leges. Vanaf 1 januari 2012 wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde ABC-methode. ABC staat voor `activity based costing', wat betekent dat de daadwerkelijk gemaakte kosten in uren en materialen de hoogte van de leges bepalen. Door de nieuwe aanpak van vergunningverlening is de gemeente beter dan voorheen in staat om aan te geven hoeveel uren het afhandelen van een vergunningaanvraag kost en in welke fase van het vergunningsproces die uren worden besteed. Doordat de kostenopbouw voor iedereen zichtbaar is kan iedereen voorstellen doen waardoor de uitvoering goedkoper kan worden en de leges kunnen dalen.

Minder vaak kosten maken

Om de kosten voor burgers en bedrijven terug te dringen is een aantal vergunningen afgeschaft of meer gebruiksvriendelijk gemaakt. Zo is het bij nieuwbouw niet meer nodig om een aparte inritvergunning aan te vragen. En vergunningen voor het venten op straat worden omgezet naar algemene regels waar iedereen zich aan moet houden. Daarnaast is het voor bijvoorbeeld horecaondernemers mogelijk geworden om te kiezen of zij zelf hun inrichting en/of terras inmeten, of dat zij dit door de gemeente laten verrichten (tegen vergoeding). In de toekomst zal voor meer onderdelen van de vergunning mogelijk worden dat de aanvrager ze zelf , of via een gecertificeerde aannemer of architect, uitvoert. De gemeente trekt dan de kosten, die zij hierdoor niet meer hoeft te maken, van de leges af.

Taken afstoten

De gemeente kijkt nadrukkelijk naar de mogelijkheid om gespecialiseerde private partijen (belangenorganisaties, bedrijven) taken binnen het vergunningenproces te laten uitvoeren. Dit heeft meerdere positieve effecten. Allereerst maakt de gemeente op die manier gebruik van de kennis die in de samenleving aanwezig is. Daarnaast krijgt het werkveld meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Tenslotte zorgt het (gedeeltelijk) overdragen van taken voor een vermindering van werk en dus kosten voor de gemeente. Dit komt daarmee de kwaliteit van de vergunningverlening ten goede en leidt tot lastenverlichting voor burgers en bedrijven.

Het aantal gecertificeerde bedrijven is nu nog beperkt, maar de gemeente zet zich op landelijk niveau hard in om een bredere keuzemogelijkheid voor de aanvragers te organiseren. Om zelf de stap naar de praktijk te maken start de gemeente Eindhoven in het laatste kwartaal van 2011 met een pilot in samenwerking met TU Delft, een verzekeringsmaatschappij en twee projectontwikkelaars, waarbij de controle tijdens bouwtrajecten niet wordt uitgevoerd door de gemeente maar door externe partijen.

Uitdaging voor Eindhoven

De burgers en bedrijven van de stad betalen door dit voorstel kostendekkende tarieven voor vergunningen. Om de lasten te beperken blijft de gemeente zoeken naar mogelijkheden om de kosten verder terug te dringen. Ook de inwoners van Eindhoven zijn van harte welkom om met ideeën te komen voor de (her)verdeling van verantwoordelijkheden en het verder terugdringen van de kosten. Ondernemers en bewoners die hierover mee willen denken, kunnen zich bij de gemeente aanmelden via een mail aan Leges@eindhoven.nl.

Leges voor evenementen

Eind 2011 spreekt het college zich uit over de leges voor evenementen in de evenementennota.