Groen!

Groen! stelt verregaande hervorming vergoeding politici voor

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 23 september 2011 in "Democratie en overheid"

Groen! is tevreden dat er eindelijk draagvlak is voor het aanpassen van de parlementaire weddes. Het is hoog tijd dat de uittredingsvergoeding wordt beperkt en wegvalt bij vrijwillig vertrek. Groen! blijft de enige partij die pleit voor het inperken van de cumul en voor een sociaal statuut voor de politici.

`Het voorstel dat wij op tafel leggen, zorgt ervoor dat voor politici ongeveer hetzelfde geldt als voor werknemers', zegt Filip Watteeuw. In het voorstel van Groen! levert de uittredingsvergoeding nog maximaal anderhalf jaarloon op, in plaats van vier jaar. Bovendien komt een politicus niet meer in aanmerking voor een uittredingsvergoeding bij vrijwillig vertrek, krijgt deze na het vertrek geen onkostenvergoeding meer en wordt de uittredingsvergoeding afhankelijk van andere inkomsten.

Naast de hervorming van de uittredingsvergoedingen heeft Groen! nog heel wat andere voorstellen rond het loon van politici. Zo wil Groen! schrappen in de bijkomende vergoedingen voor extra parlementaire posten en een aanpassing van de pensioenen.

Groen! wil als enige partij paal en perk stellen aan het cumuleren: `Parlementsleden moeten voluit kunnen gaan voor hun job. We willen dat mogelijk maken, ook door bijklussen te ontmoedigen. Wij vinden de combinatie met een uitvoerend mandaat als burgemeester of schepen onverstandig, net zoals politici die in raden van bestuur zitten. Dat is nefast voor de transparantie en democratische besluitvorming. Omdat de wedde van politicus ons ruim voldoende lijkt, stellen we een strenger plafond op extra inkomsten,' zegt Watteeuw.

Bovendien introduceert Groen! een sociaal statuut voor politici. `Wie zich politiek engageert, mag daar niet voor worden bestraft in moeilijke tijden. Een politicus heeft nu bijvoorbeeld geen recht op terugbetaling van medische zorgen of een invaliditeitsuitkering. Een sociaal vangnet is dus nodig. Dat willen we geven in de vorm van een sociaal statuut, zoals andere werknemers dat ook hebben.'