Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 23 september 2011

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de nieuwe Europese verordeningen ter zake hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de bescherming van geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en traditionele aanduidingen van wijnbouwproducten en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken. Het besluit omvat het vastleggen van een erkenningsprocedure en controlemodaliteiten in Vlaamse wetgeving, zoals bepaald volgens de nieuwe verordeningen waarbij de lidstaten zelf instaan voor de controle op het naleven van erkende productdossiers. Voordien lag dit Europees vast en werd de Europese wetgeving dus rechtstreeks toegepast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering benoemt twee nieuwe plaatsvervangende leden bij de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Martien Bortels vervangt Fernand Jonckheere en Geert Heylen volgt Jan De Brabanter op als plaatsvervangend lid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering draagt Martin Ruebens, secretaris-generaal van het departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid, voor als lid van de raad van beheer van het Nationaal Gedenkteken van het fort van Breendonk.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Freya Van den Bossche
Het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) is opgericht om de hernieuwbare technologieën in de wereld te promoten. Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, de SERV, de MiNa-raad, en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Statuut van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie, en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse overheid wil een open overheid zijn, en kiest daarom voor open data. Open data betekent het beschikbaar stellen van niet-persoonsgebonden overheidsgegevens in voor iedereen leesbare formats. Data openstellen zorgt voor grotere transparantie over de werking van de overheid. De Vlaamse Regering keurt nu de strategische krachtlijnen rond open data goed. Vanuit deze krachtlijnen zal een plan van aanpak uitgevoerd worden.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 227.000 euro aan de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw in Brussel. De subsidie is bedoeld om een studie uit te voeren over werken met allochtone jongeren, om drie regionale pilootprojecten uit te werken en om gebruiksvriendelijke methodieken te ontwikkelen en verspreiden om lokale actoren toe te laten op een effectieve manier te werken met allochtone jongeren rond alcohol- en druggebruik.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het Mobiliteitsdecreet wijzigt en het decreet over de mobiliteitsconvenants opheft. De kernbepalingen van het decreet over de mobiliteitsconvenants worden geïntegreerd in het Mobiliteitsdecreet. Tevens worden de belangrijkste principes uit een aantal omzendbrieven mee opgenomen in het decreet. Op die manier wordt in het Mobiliteitsdecreet de basis gelegd voor een juridisch geïntegreerd kader dat de integrale beleidscyclus over het mobiliteitsbeleid overspant. Als dusdanig wil het decreet ook tegemoetkomen aan de kritiek dat door het uitblijven van een integratie van de convenantenregeling in het Mobiliteitsdecreet de gemeenten bij het opmaken van hun mobiliteisplannen met twee verschillende regelingen rekening moeten houden, wat aanleiding geeft tot rechtsonzekerheid en bijkomende administratieve lasten. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Mits het aanpassen van een onnauwkeurigheid in de tekst, stemt de Vlaamse Regering in met de wijziging van koninklijk besluit over de inschrijving van voertuigen. Het gaat om een aantal tekstuele aanpassingen en verduidelijkingen over de leesbaarheid en de plaatsing van de kentekenplaat.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Mits enkele verduidelijkingen stemt de Vlaamse Regering in met het ontwerp van koninklijk besluit over de oprichting van een kruispuntbank van de rijbewijzen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het Masterplan Antwerpen wijzigt de Vlaamse Regering een aantal aspecten van het Brabo II-project. Het gaat onder meer om de realisatie van scenario 3 van de Hardervoortbrug, de gewijzigde tramlijnen op het Eilandje, de toevoeging van de verbinding van de premetrokoker Turnhoutsebaan met de Zuidelijke Leien, de realisatie van een westelijke ventweg op de Noorderlaan en de versnelde aanschaf van 17 grotecapaciteitstrams. Daarnaast neemt ze een aantal beslissingen over de financiering van dit project. De bevoegde minister voor mobiliteit zal een samenwerkingsovereenkomst verder onderhandelen met het Vlaamse Gewest, de stad Antwerpen, De Lijn en de nv BAM.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering neemt akte van een aantal zaken in het dossier rond de sneltramlijnen in het kader van het Spartacusplan. Het gaat enerzijds onder meer om de geactualiseerde geraamde kostprijs van de sneltramlijn 1 tussen Hasselt en Maastricht, van de stelplaats Hasselt en van het rollend materieel. Daarnaast is er de keuze van de tractie, de stopzetting van de lopende DBFM procedure voor de infrastructuur en van de promotieopdracht voor de levering van de sneltrams. Ze vraagt tevens aan de Raad van Bestuur van De Lijn om enkele voorbereidende administratieve stappen te ondernemen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Philippe Muyters In het kader van de bouw van de Oosterweelverbinding keurt de Vlaamse Regering de overeenkomst goed tussen het Vlaamse Gewest, de stad Antwerpen en de nv BAM over de verkoop van bepaalde onroerende goederen en de toekenning van een recht van opstal op bepaalde onroerende goederen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Het energiedecreet voorziet dat openbaredienstverplichtingen kunnen worden opgelegd aan de
elektriciteitsdistributienetbeheerders. Deze verplichtingen zijn voornamelijk resultaatsverplichtingen in primaire energiebesparing, te realiseren bij de eindafnemers. De effecten, kosten en kosteneffectiviteit van deze verplichtingen zijn nu geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt het systeem aangepast. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de nodige besluiten. De wijziging beoogt onder andere het overgaan van resultaatsverplichtingen naar actieverplichtingen, het organiseren van een éénloket principe voor informatie en premietoekenning, het stroomlijnen en verbeteren van de premies, het ontdubbelen van het systeem voor beschermde afnemers, het ontkoppelen van het systeem van de energiescans en het leggen van een link met eventueel toekomstige witte certificaten op EU-niveau. De regering neemt bovendien akte van 3 ministeriële besluiten die uitvoering geven aan de hogergenoemde beslissing.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Op 22 oktober 2010 keurde de Vlaamse Regering het erkenningsbesluit voor de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) definitief goed. De artikelen over de prestatiedatabank en de sanctieregeling voor de SHM's hadden nog geen decretale rechtsgrond, waardoor hun inwerkingtreding werd uitgesteld. Door het decreet van 29 april 2011 dat diverse decreten rond wonen wijzigt, is deze decretale rechtsgrond voorzien. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering daarom definitief het besluit goed waardoor de reglementaire bepalingen in het erkenningsbesluit SHM's gelijktijdig in werking treden met de decretale grondslag ervoor in de Vlaamse Wooncode.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
Na advies van de Raad van State hechtte de Vlaamse Regering eind juni haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet over het grond- en pandenbeleid. De wijzigingen bevatten enerzijds technisch-juridische aanpassingen en anderzijds enkele inhoudelijke aanpassingen waarmee de Vlaamse Regering eerder al principieel akkoord is gegaan. Het ontwerp van wijzigingsdecreet werd ingediend bij het Vlaams Parlement. De Regering keurde meteen principieel één regeringsamendement goed bij het decreet Grond- en Pandenbeleid. Artikel 4.1.16, §2 wordt in die zin gewijzigd dat de bouwheer of verkavelaar die een hogere sociale last uitvoert dan principieel vereist volgens de toepasselijke normering, eveneens aanspraak kan maken op kredieteenheden als hij opteert voor de principiële uitvoeringswijze 'verkoop van gronden aan sociale woonorganisatie'. Dit amendement wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd. Het amendement wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het Meststoffendecreet bestond er een superheffing mestverwerking voor bedrijven die niet voldaan hadden aan hun mestverwerkingsplicht. Zowel voor de overgangsregeling voor uitstel of afstel uit het oude Meststoffendecreet als voor de nieuwe mogelijkheden voor uitstel en afstel moeten een aantal procedurele aspecten nog worden vastgelegd. De Vlaamse Regering hecht daarom, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat regelt op welke wijze een landbouwer een aanvraag moet indienen om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden rond uitstel en afstel van de superheffing mestverwerking.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met het Vlaams reglement over bodemsanering en -bescherming. Doel van deze wijziging is een versoepeling bekomen van de mogelijkheden om uitgegraven bodem (en bagger- en ruimingsspecie) te gebruiken voor het opvullen van groeven, graverijen en andere vergunde putten.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne bij dampterugwinning in benzinetankstations. Het gaat om de afstemming van de bestaande wetgeving in Vlarem op de Europese richtlijn rond het gebruik van een dampterugwinningsinstallatie in benzinetankstations. De richtlijn legt maatregelen vast om de hoeveelheid uitgestoten benzinedamp in de atmosfeer tijdens het bijtanken van motorvoertuigen te verminderen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het gewijzigde uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de algemene bepalingen over milieubeleid, wat betreft de normering van vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven tussen 10 MHz en 10 GHz. De elektromagnetische golven die deze bronnen uitzenden kunnen afhankelijk van onder meer de frequentie en het uitgestraalde vermogen schadelijke effecten hebben voor de mens en het leefmilieu. Dit wijzigingsbesluit legt het wettelijke kader vast voor de normering van elektromagnetische golven van vast opgestelde zendantennes.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering verlengt de geldigheidsduur van het Sectoraal Uitvoeringsplan 'Milieuverantwoord materiaalgebruik en afvalbeheer in de bouw' tot 31 december 2013. Het plan werd goedgekeurd in 2007 en moest het transitieproces naar duurzaam bouwen bevorderen. Dit transitieproces is nu nog niet afgelopen, waardoor het aangewezen is het plan, dat liep tot eind 2010, te verlengen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege België is sinds 1996 Partij bij het Raamverdrag voor Klimaatswijziging (UNFCCC-verdrag). In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de vrijwillige bijdrage voor de financiering van de activiteiten van het UNFCCC-secretariaat voor het jaar 2011. Het gaat om zo'n 41.000 euro.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Op 13 maart 2012 wordt Bernard Breda, directeur-generaal van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) 65 jaar. Dit brengt mee dat hij met ingang van 1 april 2012 zijn ambt neerlegt. In dit kader verklaart de Vlaamse Regering een betrekking vacant van leidend ambtenaar, met de graad van directeur-generaal. Ze keurt meteen de oproep tot kandidaten goed en belast Jobpunt Vlaanderen met het afnemen van de selectieproef.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering erkent de bachelor-na-bacheloropleiding 'bachelor in het onderwijs: schoolontwikkeling' als nieuwe opleiding van de HUB-EHSAL.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Volgens het decreet basisonderwijs bieden de officiële scholen tot het einde van de leerplicht de keuze aan tussen onderricht in één van de erkende godsdiensten en de niet-confessionele zedenleer, voor tenminste twee lestijden per week. Vrije lagere scholen bieden onderwijs in één of meer erkende godsdiensten, of zedenleer, of cultuurbeschouwing. De Vlaamse Regering kan aan de scholen aanvullende lestijden toekennen voor godsdienst en/of niet-confessionele zedenleer of cultuurbeschouwing. In het officieel onderwijs kunnen ouders ook een vrijstelling aanvragen voor de godsdiensten en de niet-confessionele zedenleer. Dit kan problemen geven bij de berekening van de lestijden, wanneer op de voorziene teldag geen leerlingen godsdienst of zedenleer volgden, en het schooljaar nadien er toch leerlingen dat willen doen. Om dit te verhelpen wordt het artikel van het betreffende besluit, na onderhandelingen en advies van de Raad van State, definitief aangepast, zodat een andere teldag wordt gehanteerd voor scholen waarvan alle leerlingen in het voorgaande schooljaar een vrijstelling hebben bekomen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In het kader van een geschil tussen een uitbater van een zaak van teken- en schildermateriaal in Turnhout en de Academie voor Schone Kunsten van Arendonk bevestigt de Vlaamse Regering de beslissing van de Commissie Zorgvuldig Bestuur.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Vlaams Strategisch gebied rond Brussel en aansluitende open ruimte gebieden', voorlopig vastgesteld op 17 december 2010, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Vergo bvba in Zemst'. Het wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.