Nieuws

Peutervet voorspelt hartziekten

donderdag 22 september 2011

Kampte je tussen je tweede en zesde levensjaar al met overgewicht? Dan is het uitkijken geblazen als jongvolwassene. De kans op overgewicht, hartziekten en diabetes is dan namelijk aanzienlijk vergroot. Dit laat een studie van Marlou de Kroon, jeugdarts-epidemioloog aan het VUMC, zien. De Kroon promoveerde op 21 september op haar onderzoek. De Hartstichting maakte het proefschrift mede mogelijk.

Trends tussen tweede en zesde jaar
Vaak denken mensen dat kinderen wel over gewichtsproblemen 'heen groeien' en dat de extra kilo's wel verdwijnen als ze een groeispurt maken. Uit het onderzoek van De Kroon blijkt dat dit zeker niet altijd zo is. De Kroon: "Deze studie laat als eerste zien dat we tussen iemands tweede en zesde levensjaar het beste kunnen voorspellen of iemand op volwassen leeftijd last zal krijgen van overgewicht en gerelateerde ziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten."

Een stijgende of constant te hoge BMI tussen het tweede en zesde levensjaar verdrievoudigt zelfs het risico voor een jongvolwassene op het metabool syndroom. Dit syndroom gaat gepaard met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Borstvoeding maakt slank
Het onderzoek laat ook zien dat borstvoeding een gunstige invloed heeft. Hoe langer een kind borstvoeding heeft gehad, hoe lager zijn of haar BMI en buikomvang. Zes maanden borstvoeding scheelt al snel twee gaatjes in de rok- of broekriem.

Model voorspelt risico
De Kroon ontwikkelde een model, waarmee een hoog risico op later overgewicht te voorspellen is bij 2- tot 6-jarigen. Dit kan mensen die werkzaam zijn in de preventieve gezondheidszorg helpen bij het opsporen van het risico op obesitas. Het is de bedoeling dat dit model op de markt wordt gebracht, nadat het model gevalideerd en verder verbeterd is.