Drentse heideschapen uit Balloo: nu ZeldzaamLEKKER verkooppunt
Persbericht van b-event
Na de zomer is lamsvlees op z'n best
BALLOO, Drenthe, 20110919 --
Bij de schaapskooi van de Herders van Balloo vindt op vrijdag 23
september de eervolle uitreiking van een oorkonde plaats. Hiermee
erkent de Stichting Zeldzame Huisdierrassen de Herders van Balloo als
producent en verkooppunt van zeldzaamLEKKER producten. De schaapherders
van de Balloërkudde, Albert Koopman en Marianne Duinkerken, staan
bekend om hun pionierswerk met het Drents heideschaap. Dankzij hen is
het Drents heideschaap officieel gecertificeerd als Slow Food
presidium, krijgt het lamsvlees steeds meer waardering in de culinaire
wereld en zijn de Herders van Balloo erkend als fokcentrum.
Het label en de website ZeldzaamLEKKER (www.zeldzaamlekker.nl) heeft de
SZH voor levend erfgoed (de stichting die zeldzaam geworden
oorspronkelijke rassen van boerderijdieren promoot) speciaal ontworpen
om producten en diensten van deze dieren herkenbaar te maken.
Oer-Hollandse erfdieren op hun best. De Drentse heideschapen van de
kudde van Balloo behoren tot een authentiek Nederlands ras. Van oudsher
hebben ze de heidevelden in Drenthe onderhouden en ze horen daar thuis.
Ze zijn kenmerkend voor Drenthe en laten ons iets beleven van de
cultuurhistorie in die streek. Ze maken ze deel uit van ons Nederlands
levend erfgoed. Maar dat wil niet zeggen dat het museumstukken van ooit
zijn. Deze dieren bieden met hun unieke kwaliteiten nog steeds
mogelijkheden voor de maatschappij van nu. Zo is en blijft het vee dat
werkt!
Lamsvlees is in Nederland ondergewaardeerd. Bovendien wordt het product
gegeneraliseerd, terwijl elk schapenras zijn eigen specifieke kenmerken
heeft. Na de zomer is het lamsvlees van de Drentse heideschapen op z'n
best. De kudde heeft zich de hele zomer tegoed gedaan aan de planten en
grassen van het Balloërveld in het Drentse Aa gebied. De lammeren
worden geslacht met een leeftijd van circa achttien maanden
De uitreiking van de officiële erkenning en de presentatie van
producten is op vrijdag 23 september om 15.00 uur bij de Schaapskooi in
Balloo. Daarbij is aandacht voor de waarde van de Drentse heideschapen
voor het natuurbeheer. Daarna vertelt slager John van Broekhuizen uit
Balkbrug tot welke producten hij het vlees van deze schapen verwerkt.
Een drietal kunstenaressen laat zien welke kunst- en gebruiksvoorwerpen
zij van de wol en botten van deze schapen maken. Ook zal Ank
Zegwaard,schrijfster en bestuurslid van de SZH haar boek "Pluis, Pluus
en Ploos" lanceren. Een dagje op stap met de kudde van Balloo
inspireerde Zegwaard tot het verhaal over deze drie Drentse
heidelammetjes en in de levendige aquarellen van Ingrid Ellinger is het
heideveld met de kudde van Balloo herkenbaar. Te koop bij de
schaapskooi of via www.szh.nl Bij de afsluiting kan men nader
kennismaken met de Drentse heideschaapproducten.
Op 15 en 16 oktober kan ook het grote publiek kennismaken met de
bijzondere kwaliteiten van het lamsvlees van de Drentse heideschapen.
Dan wordt bij de schaapskooi een grote HerdersFair gehouden. Hart van
de fair is een foodcourt waar genoten kan worden van allerlei
gerechten. Lamsstoofschotel, versgebakken pizza met lamssalami,
sandwiches en wraps met verse en gedroogde lamsham, hartige taartjes
met lamsgehakt. Bezoekers kunnen onder leiding van chef-kok Bauke
Muller van Restaurant van Tarel zelf een lamspaté maken.
De uitreiking van de officiële erkenning vindt plaats op vrijdag 23
september om 15.00 uur bij de schaapskooi van de Herders van Balloo,
Crabbeweg 2, Balloo (Drenthe). www.herdersvanballoo.nl
Links:
http://www.herdersvanballoo.nl
Razende Robot Reporter