GGD Zuid-Holland Zuid


Themamiddag leert 55-plussers de kunst van het ouder worden

De week van 23 september tot 1 oktober is de landelijke week van de eenzaamheid. Deze week is er niet voor niets. Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich eenzaam en zeker oudere mensen worden daarmee relatief vaak geconfronteerd. Juist voor deze oudere doelgroep organiseert de GGD Zuid-Holland Zuid samen met o.a. Yulius, ouderenbonden, welzijnswerk en vrijwilligersorganisaties- de themamiddagen De Kunst van het Ouder worden.

In de bijeenkomsten wordt aan ouderen vanaf 55 jaar en hun familie of vrienden informatie gegeven over hoe zij kunnen voorkomen dat ouderen eenzaam, somber of zelfs depressief worden. De eerste bijeenkomst vindt plaats in de week van de eenzaamheid op 27 september in Bleskensgraaf. Hierna wordt de themamiddag georganiseerd in Leerdam (5-10), Ameide (11-10), Sliedrecht (24-10) en Giessenburg (25-10). De bijeenkomsten zijn gratis, voor iedereen toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

GGD ZHZ afbeelding

Ongeveer een derde van de volwassenen in de regio Zuid-Holland Zuid heeft een matig risico op angst-of depressieklachten. Specifieke groepen als 75-plussers en weduwen/weduwnaren lopen een nog hoger risico. Op hogere leeftijd lopen mensen bijvoorbeeld een grotere kans hun partner te verliezen. Maar de verlieservaringen in algemene zin nemen voor ouderen toe, licht Carolien Vogelaar toe die als projectleider bij de GGD ZHZ het onderwerp 'depressiepreventie' onder haar vleugels heeft. Niet alleen het verlies van partner en dierbaren speelt een grotere rol. Ouderen krijgen ook te maken met het verminderen van sociale relaties, een lijf dat begint te protesteren en het verlies van zelfstandigheid. Het vraagt veel van de levenskunst van mensen om met deze moeilijke levensgebeurtenissen om te gaan. Dat is niet iedereen gegeven. Vandaar dat we deze themamiddagen organiseren.

Inhoud van de themamiddag
Tijdens de ruim twee uur durende bijeenkomst wordt onder andere een videofilm getoond waarin ouderen vertellen over hun leven en hoe zij zich staande weten te houden na ingrijpende verlieservaringen. Ze vertellen hoe zij een nieuwe persoonlijke balans hebben gevonden tussen wat ze willen en kunnen. Vervolgens wordt informatie gegeven over de themas eenzaamheid, somberheid en depressie. Aanvullend hierop volgt een gesprek, met name over wat ouderen zelf kunnen doen om te zorgen dat ze op een goede manier oud(er) worden.

Waar en wanneer?
De voorlichtingsbijeenkomsten zijn op de volgende tijdstippen en locaties gepland:

Datum tijdstip plaats adres

27-09 14.00 16.30 uur Bleskensgraaf Graafzicht, Burgemeester Dekkingstraat 1
05-10 14.00 16.30 uur Leerdam Restaurant Lingebolder, Koningin Emmalaan 84
11-10 14.00 16.30 uur Ameide Het Spant, Liesveldweg 67 24-10 14.00 16.30 uur Sliedrecht De Reling, Industrieweg 13 25-10 14.00 16.30 uur Hoornaar Het Bruisend Hart, Dirk IV-plein 32

De bijeenkomsten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. Men kan zo binnenlopen. De zaal is geopend vanaf 13.45 uur.

De Kunst van het Ouder worden is onderdeel van het GGD-programma Gezond, Gewoon Doen!. Hierin werken, onder regie van de GGD ZHZ, diverse organisaties samen aan het voorkomen van gezondheidsproblemen bij de inwoners van Zuid-Holland Zuid. Het programma richt zich zowel op gezonde inwoners uit de regio als op specifieke groepen met een verhoogd gezondheidsrisico. Gezond, Gewoon Doen! heeft een inhoudelijke focus op vier themas: overgewichtpreventie, depressiepreventie, alcoholpreventie (Verzuip jij je Toekomst?!) en binnenmilieuverbetering