Gemeente Rotterdam

buzinezzclub geeft jongeren de kans hun eigen bedrijf te starten

22 september 2011 | Bestuursdienst | persbericht

70% stroomt uit naar werk, scholing of ondernemerschap.

De Buzinezzclub is een traject voor jongeren tussen de 17 en 27 jaar die geen werk hebben en niet op school zitten. Ze bereiden zich zes maanden lang grondig voor op de start van hun bedrijf en schrijven daarvoor een ondernemingsplan.

Wethouder Marco Florijn feliciteert donderdagmiddag 22 september 15 jongeren met hun Buzinezzclub certificaat. Onderzoeksbureau Twaalf heeft berekend dat 67% van de jongeren die het traject bij de Buzinezzclub afrond duurzaam uit de uitkering stroomt.

Wethouder Marco Florijn: "Rotterdam barst van het talent, alleen hebben sommige jongeren een steuntje in de rug nodig. Dit gebeurt onder andere bij de Buzinezzclub. Ze leren ondernemersvaardigheden maar wat minstens zo belangrijk is, er is oprechte aandacht voor hun dromen. Dat maakt het verschil."

Zelfvertrouwen
De deelnemers krijgen begeleiding van Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam, de Kamer van Koophandel en de Rabobank. Hierdoor krijgen ze meer zicht op hun droom en leren die omzetten in haalbare stappen. Door hun dromen en ambities serieus te nemen, groeit hun zelfvertrouwen en zijn ze gemotiveerder om terug te gaan naar school om verder te werken aan hun toekomstdroom.

Blijvende uitstroom
Het onderzoek laat een duurzame uitstroom van de Buzinezzclub zien. Twaalf heeft berekend dat 67% van de jongeren die het traject bij de Buzinezzclub afrond en zich voorbereiden op de start van een eigen bedrijf duurzaam uit de uitkering stroomt. De meerderheid stroomt uit naar werk of school. Zij kiezen ervoor om eerst meer werkervaring op te doen of een diploma te halen om dan later een start met een bedrijf te kunnen maken. Een klein deel kan direct een start maken met het ondernemerschap.

School of werk
In Rotterdam gaan jongeren naar school of zijn aan het werk. Thuiszitten en niets doen is geen optie. Dat is het uitgangspunt van de gemeentelijke aanpak van de jeugdwerkloosheid. Jongeren zonder werk of opleiding die een beroep doen op de gemeente krijgen een passend werk/leeraanbod, zoals een traject bij de Buzinezzclub.