Ingezonden persbericht


Hilversum, 6 september 2011

Het beste van de Nederlandse film bij de publieke omroep

Tijdens de 31e editie van het Nederlands Film Festival besteedt de publieke omroep extra veel aandacht aan de Nederlandse film. Daphne Bunskoek presenteert twee specials rondom het festival en Wilfried de Jong dineert met een aantal Nederlandse actrices in de Jong speelt... met actrices. Matthijs van Nieuwkerk test traditiegetrouw de filmkennis van een aantal acteurs en actrices in de Avond van de grote filmquiz. Als afsluiting van het Nederlands Film Festival is de Uitreiking van de Gouden Kalveren vrijdag 30 september live te volgen op Nederland 1.

Programmering

Periode 21 september -- 30 september

VPRO Special: Nederlands Film Festival

Daphne Bunskoek gaat in de Blauwe Zaal van Stadsschouwburg Utrecht in gesprek met de hoofdrolspelers van het Nederlands Film Festival. Met interviews, actueel festivalnieuws en elke uitzending een speciale gast die in de bioscoop plaatsneemt en zijn favoriete filmfragmenten laat zien. Plus antwoord op de vraag: wie zijn de nieuwe gezichten van de Nederlandse film?

De programma's worden uitgezonden vanuit de Stadsschouwburg, het hart van het festivalterrein, en zijn toegankelijk voor publiek.

Woensdag 21 en 28 september om 23.35 uur op Nederland 2

De Avond van de grote filmquiz (NTR)

Veel aandacht voor enkele grote nieuwe Nederlandse speelfilms tijdens de zevende editie van De avond van de grote filmquiz. Onder leiding van presentator Matthijs van Nieuwkerk buigen zes acteurs en actrices zich in een avondvullend spelprogramma onder meer over 'De Heineken-ontvoering', 'Old Stars' en 'De Bende van Oss', die het Nederlands Filmfestival opent. Drie winnaars van eerdere edities van de grote filmquiz keren in september terug tijdens de Avond van de Film bij de NTR. Tygo Gernandt, Anna Drijver en Frank Lammers nemen het onder andere op tegen Lies Visschedijk (Gooische Vrouwen) en Teun Luijkx (A'dam en Eva). Ze spelen een quiz, synchroniseren tekenfilms na en improviseren op bekende filmsituaties. Dit jaar besteedt de Grote FilmQuiz ook aandacht aan Steven Spielberg, die binnenkort zijn Kuifje-film presenteert.

Donderdag 22 september 20.25 uur op Nederland 3

Guernsey (VPRO)

Nederlands drama waarin een vrouw zich plotseling afvraagt hoe ze zo ver verwijderd is geraakt van de mensen die het dichtst naast haar staan. Anna, een stille, enigszins gesloten vrouw van begin dertig, is een irrigatiespecialist die regelmatig naar ontwikkelingslanden reist. Tijdens een werkbezoek in het buitenland pleegt een vrouwelijke collega zelfmoord. Hoewel Anna de vrouw niet echt kende maakt haar dood diepe indruk. Niemand lijkt te weten waarom de vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Voor het eerst realiseert Anna zich dat je een onbekende kunt zijn tussen je meest naasten. Als de man van de overledene heel snel een nieuwe vriendin heeft gevonden wordt Anna's schrikbeeld bevestigd. Het is alsof de overleden vrouw nooit bestaan heeft. Anna vertelt niets over het incident. Zij begint haar man Sebastiaan en haar kind te observeren en vraagt zich af wat zij voor hen betekent. Het Nederlandse drama 'Guernsey' is geschreven en geregisseerd door Nanouk Leopold. Ze won er op het 25e Nederlands Film Festival een Gouden Kalf mee voor Beste Regie en de prijs van de Nederlandse filmjournalistiek. Ook de hoofdrol van Maria Kraakman was goed voor een Gouden Kalf.

Donderdag 22 september 23.00 uur op Nederland 2

De Jong Speelt... met actrices (VPRO)

Tijdens de 31e editie van het Nederlands Film Festival zal presentator Wilfried de Jong opnieuw spelen! Was het vorig jubileum jaar nog met de top van de acteursgeneratie 'dertigers', dit keer ontvangt Wilfried Nederlandse actrices uit diverse generaties. Op de puinhopen van een heus diner met de actrices tafelt hij na en praat met hen aan de hand van verschillende thema's over het vak, over de liefde voor het spelen, de technieken, film in het algemeen en de Nederlandse film in het bijzonder. Wilfried daagt zijn gasten uit tot spelen, kijkt met hun naar film fragmenten én naar speciaal voor de avond opgenomen scènes. Een vrolijke avond, een goed keukentafelgesprek met enkele van 's lands beste actrices en verrassende gasten die altijd aan tafel kunnen aanschuiven. Met onder anderen Halina Reijn, Eva van de Wijdeven, Monic Hendrickx, Carine Crutzen en Gijs Scholten van Aschat.

Vrijdag 23 september om 23.00 uur op Nederland 2

Filmlab

Filmprogramma waarin elk jaar studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie hun eindexamenfilms tonen.


- Filmlab: Een bijzondere samenloop van omstandigheden (BNN)

Vrijdag 23 september 00.10 uur op Nederland 2


- Filmlab: De rode loper (VARA)

Vrijdag 23 september 00.20 uur op Nederland 2


- Filmlab: Desideratum (AVRO)

Vrijdag 23 september 00.47 uur op Nederland 2


- De Avond van de Korte Film (NTR)

Zaterdag 24 september 23.05 uur op Nederland 2


- Filmlab: Geen weg terug (NTR)

Zaterdag 24 september 00.40 uur op Nederland 2


- Filmlab: Het onopmerkelijke leven van Hans Boorman (VPRO)

Zaterdag 24 september 01.05 uur op Nederland 2


- Filmlab: Meester (HUMAN)

Zaterdag 24 september 01.30 op Nederland 2

My Queen Karo (NTR)

De tienjarige Karo groeit op met haar ouders in een commune in Amsterdam begin jaren zeventig. Met de andere bewoners van het kraakpand wordt alles gedeeld. Als enig kind leidt Karo een zorgeloos leventje te midden van deze utopie voor volwassenen. Maar niet iedereen is in staat deze idealen te volgen. Karo raak verscheurt tussen de liefde voor haar moeder en de loyaliteit ten opzichte van haar vader en zijn idealen. Ze realiseert zich langzaamaan dat je niet alles onveranderd kunt bewaren.

Vrijdag 30 september 23.15 uur op Nederland 2

Het Gouden Kalveren Gala 2011 (VPRO)

Rechtstreeks verslag in samenwerking met IDTV van het Gouden Kalveren Gala.

Presentatie: onder anderen Daphne Bunskoek

Vrijdag 30 september 20.30 uur op Nederland 1

Themakanalen

Holland Doc 24 zet tijdens het Nederlands Film Festival recente prijswinnende documentaires van Nederlandse makelij in de schijnwerpers. In de week van 24 tot en met 30 september wordt ook de Holland Doc 24 Documentaire Prijs uitgereikt aan de beste ingezonden korte documentaire van het Nederlands Online Film Festival.

Op het NFF is filmproducent Frans van Gestel dit jaar de eregast. Daarom zendt Cultura24 tijdens het Nederlands Film Festival talloze speelfilms, korte films en One Night Stands uit die door hem zijn geproduceerd, waaronder 'De Poolse Bruid', 'Phileine zegt sorry', 'De trip van Teetje' en 'In Oranje'. Alle films zullen door Van Gestel zelf worden ingeleid, in een gesprek met Isolde Hallensleben.

Dagelijks tussen donderdag 22 september t/m donderdag 29 september, van 20.00 tot 22.00 uur op Cultura24.

Cinema.nl - het festiival online volgen

Op Cinema.nl wordt een dossier bijgehouden met interviews en achtergronden van het Nederlands Film Festival. De filmwebsite van de publiek omroep organiseert ook dit jaar weer tijdens het festival de afficheprijs voor beste filmposter van het afgelopen jaar.

Publieke Omroep en NFF

De VPRO en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn gezamenlijk hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival (NFF). De NPO is al jaren partner van het festival. De VPRO doet sinds 2007 verslag van het festival op televisie, radio en internet. NPO en VPRO zijn voor twee jaar een contract aangegaan met het filmfestival.