Gemeente De Bilt


19-09-2011

De gemeente De Bilt krijgt een cultuurcoördinator. De coördinator gaat onder andere de samenwerking binnen het culturele veld stimuleren en het brede aanbod van culturele activiteiten coördineren.

Zo wil de gemeente het cultuuraanbod toekomstbestendig maken.

Cultuurnota

De aanstelling van een cultuurcoördinator vloeit voort uit de gemeentelijke cultuurnota Ouverture. Deze is in mei 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. Eén van de onderdelen uit de nota is het instellen van een Programmaraad. Deze zou als taak krijgen het culturele aanbod in De Bilt beter en toekomstbestendig te maken door onder andere activiteiten te stimuleren en samenwerking te initiëren.

Coördinator

Wethouder Bert Kamminga: "Bij nader inzien geeft het college de voorkeur aan het werken met een cultuurcoördinator. Wij denken dat daarmee slagvaardiger gewerkt kan worden dan met een raad. Uiteraard gebeurt dat in goede samenspraak met het culturele veld", aldus de wethouder. De cultuurcoördinator kan direct aan de slag en werkt vanuit de gemeente. Zo wordt vorm gegeven aan de stimulerende rol van de gemeente. De cultuurcoördinator neemt niet het werk van bestaande organisaties over.
Het Biltse bureau Idee-F-Events dat wordt gerund door Fredie Blankestijn gaat de rol van cultuurcoördinator op zich nemen. Fredie Blankestijn heeft een ruime ervaring op het terrein van kunst en cultuur en het organiseren van evenementen.

Webportal

Eén van de belangrijkste activiteiten van de coördinator wordt het ondersteunen van het opzetten van een webportal voor de lokale cultuur. De webportal is een project van de Openbare Bibliotheek en de Stichting Kunst en Cultuur. Een belangrijk onderdeel van de webportal wordt een culturele agenda waarop iedereen informatie over kunst en cultuur in de gemeente kan vinden.

Cultureel klimaat

Het college van de gemeente De Bilt hecht veel waarde aan cultuur. Niet voor niets heeft zij in het coalitieakkoord opgenomen dat zij zich in zal zetten om de bestaande kwaliteit te behouden. De provincie Utrecht ondersteunt de culturele ambities van de gemeente De Bilt. Met een financiële bijdrage maakt de provincie het aanstellen van de cultuurcoördinator en de realisatie van de webportal mede mogelijk. "Als gemeente hebben wij de taak te zorgen voor omstandigheden waarin de lokale cultuur kan gedijen. Dat de provincie daar aan bij draagt is mooi, maar het is vooral door de inzet van vele enthousiaste inwoners en culturele organisaties dat er in De Bilt zo'n goed cultureel klimaat heerst", aldus de wethouder.