Gemeente Vlaardingen


-

Internationaal bezoek in de Broekpolder

21-09-2011 |

Donderdag 15 september maakte een internationaal gezelschap kennis met burgerparticipatie in Vlaardingen. Deelnemers uit onder andere Bhutan, Afghanistan, Kenya, Duitsland en Vietnam namen een kijkje in de Broekpolder, een gebied dat de gemeente verder ontwikkelt in samenwerking met de Federatie Broekpolder.

bezoek in de broekpolder

De internationale bezoekers volgen een training bij The Hague Academy for Local Governance. De Broekpolder is in het programma opgenomen, omdat de samenwerking tussen de Federatie en de gemeente een voorbeeld is van burgerparticipatie op hoog niveau. De Federatie heeft de ruimte gekregen om plannen te ontwikkelen en voor een deel van deze plannen is de uitvoering inmiddels opgestart.

Op de vraag hoeveel van de deelnemers denken iets met burgerparticipatie te kunnen bereiken in hun eigen land, waren de reacties verdeeld. In veel gebieden is de kloof tussen overheid en inwoners zo groot dat het erg moeilijk is om inwoners te vinden die zich willen inzetten voor hun stad of wijk. Aan de andere kant komt het voor dat lokale initiatieven stranden door ingrijpen van hogere overheden.

Als afsluiting van de dag sprak wethouder Arnout Hoekstra de aanwezigen toe. "Door met elkaar in gesprek te gaan krijgen bewoners een beter beeld van alle belangen die spelen. Dat heeft niet alleen een positief effect op het eindproduct, maar ook op hoe mensen met elkaar samenleven en zich verantwoordelijk voelen voor hun directe leefomgeving". Maar het is wel moeilijk om vertegenwoordigers van alle belangengroepen erbij te betrekken: "We hebben een groep mensen die zich enthousiast en vaak ook kritisch inzetten voor hun wijk en stad. Hun inzet is geweldig, maar zij vormen nog geen afspiegeling van onze Vlaardingse bevolking. Jongeren en allochtonen hebben ons nog niet goed genoeg in beeld en wij hen niet. Dat is een braakliggend terrein waar ik de komende periode aan wil gaan werken."

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000