Stadsdeel Amsterdam-Noord

Toekomst voor voetbal in Noord

Stadsdeel Noord telt momenteel 10 sportparken en 11 voetbalverenigingen. Dat zijn er teveel. In overleg met de verenigingen en de KNVB heeft het stadsdeel onderzocht hoe de clubs kunnen samenwerken en op welke sportparken; welke accommodaties open blijven en welke sluiten. Het voorstel is om zeven buitensportcomplexen te behouden en er drie geheel of deels te sluiten. Op 20 september kregen de clubs het voorstel voor de toekomstige verdeling van de velden gepresenteerd en zij kunnen de komende maand op de plannen reageren.

Samenwerken noodzakelijk
De huidige parken worden niet voldoende benut en velden te weinig bespeeld. Kleine verenigingen hebben moeite het hoofd boven water te houden door teruglopende ledenaantallen en veel clubs kampen met een tekort aan vrijwilligers. Aan de andere kant stelt de maatschappij steeds hogere verwachtingen aan sportverenigingen. Deze ontwikkelingen en de noodzaak tot bezuinigen leiden er toe dat verenigingen wel moeten gaan samenwerken en dat het stadsdeel accommodaties gaat sluiten.

Portefeuillehouder Sport Kees Diepeveen ziet de toekomst van het voetbal in Noord als volgt: "Noord telt straks enkele sterke voetbalverenigingen die spelen op kwalitatief goede sportaccommodaties die voldoen aan de vraag van deze en de toekomstige tijd. Een sterke vereniging is een grote vereniging met veel jeugd en veel vrijwillig kader. De vereniging heeft een krachtig bestuur, is financieel gezond en maatschappelijk betrokken. De sportaccommodaties liggen goed verspreid over het stadsdeel en worden multifunctioneel gebruikt waarbij de verschillende gebruikers goed met elkaar samenwerken."

Wat blijft en wat niet
Het voorstel is om goed verspreid over Noord zeven sportparken te behouden. De komende twee jaar verdwijnen vijf voetbalvelden op sportpark Elzenhagen en drie voetbalvelden van sportpark Melkweg. Sportpark de Weeren gaat dicht. Alle resterende parken zijn van hoogwaardige kwaliteit en waar nodig investeert het stadsdeel in het verbeteren van die kwaliteit.

Gevolgen toekomstige veldenverdeling
Het voorstel heeft gevolgen voor de volgende clubs: o DWV kan vanaf het seizoen 2013/2014 samen met de Volewijckers gebruik gaan maken van sportpark de Buiksloterbanne. De keuze voor het behoud van de Buiksloterbanne en het verplaatsen van DWV heeft een groot aantal voordelen. Het maakt toekomstige woningbouw in Elzenhagen Zuid, dicht bij de metro, mogelijk. Bovendien ligt de Buiksloterbanne er beter bij; beschikt dit complex al over een kunstgrasveld en is het minder gevoelig voor wateroverlast. Tot slot heeft het stadsdeel de tijd om de goede afhandeling van het verkeer en het parkeren in de omgeving te onderzoeken omdat de verplaatsing over twee jaar gepland staat.
o TOB kan na sluiting van de Melkweg, seizoen 2012/2013 op sportpark Oostzanerwerf terecht bij OSV.
o Bij sluiting van de Weeren moet FC New Amsterdam op zoek naar een ander complex binnen of buiten het stadsdeel.
o Sporting Noord, dat nu speelt op het park Oostzanerwerf, is een kleine vereniging en zou zich volgens het stadsdeel beter bij een andere vereniging kunnen aansluiten.
o De honk en softbalvereniging de Volewijckers verhuist van de Buiksloterbanne naar het sportpark Tuindorp Oostzaan. Het stadsdeel gaat hier investeren in een gezamenlijke accommodatie met honk/softbalvereniging de Meteoor.