NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

september 2011 - `Status aparte' voor recreatiewoning kan bij nieuwbouw verdwijnen

21 september 2011 - `Status aparte' voor recreatiewoning kan bij nieuwbouw verdwijnen

Provincies en gemeenten maken bij nieuwbouw nog altijd een onderscheid tussen recreatiewoningen en reguliere woningen. Die praktijk belemmert de keuzevrijheid op de woningmarkt, beperkt de waarde en afzetmogelijkheden van woningen, en sluit niet meer aan bij het ruimtelijk beleid anno 2011. NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers maakt zich dan ook sterk voor opheffing van deze `status aparte', tenzij de woning in kwetsbaar natuurgebied ligt en bedrijfsmatig wordt verhuurd.

Al in juni 2009 is uit onderzoek van onderzoeksbureau NRIT gebleken dat eventuele negatieve consequenties van een opheffing van het onderscheid tussen recreatiewoningen en reguliere woningen niet optreden als de maatregel alleen geldt voor nieuwbouw. Hoewel het rijk, de provincies en vrijwel alle gemeenten zich in deze conclusie konden vinden, is er tot op heden niets mee gedaan. En dat is slecht nieuws voor de woningmarkt, stelt NVB-voorzitter Jo Goossens in een open brief aan gemeenten en provincies. De brief is tevens in afschrift gestuurd naar minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, met het verzoek om op rijksniveau de opheffing van de `status aparte' voor de nieuwbouw te ondersteunen.

De woningmarkt kan immers profiteren van het opheffen van het onderscheid tussen recreatiewoningen en reguliere woningen. Dit bevordert namelijk niet alleen de afzetbaarheid van koopwoningen maar vergroot eveneens de keuzevrijheid van de consument. Deze is dan immers vrij om zelf te kiezen of hij een nieuwbouwwoning permanent of als recreatiewoning wil bewonen. De maatregel biedt daarnaast de mogelijkheid om pieken en dalen in de vraag naar woningen gemakkelijker en sneller op te vangen. Wanneer de vraag op de woningmarkt toeneemt, kunnen gemeenten en woningaanbieders hier snel op inspelen door woningen met een permanente woonfunctie aan te bieden. Neemt daarentegen de vraag naar woningen af, dan zal het aanbieden van woningen die gebruikt kunnen worden als recreatiewoning aantrekkelijker zijn.

Behalve meer flexibiliteit van de lokale woningmarkt genereert de maatregel ook extra opbrengsten voor gemeenten. De waarde van de woningen neemt toe, en daarmee tevens de inkomsten uit onroerende zaakbelasting en grondverkopen, en uit het kostenverhaal bij particuliere grondexploitatie. Verder zal de uitkering uit het Gemeentefonds stijgen, omdat de gemeente meer bewoners krijgt. De provincies en gemeenten zijn bij uitstek de overheden die een einde kunnen maken aan de aparte status van de recreatiewoning, stelt NVB. Zij beschikken via de Wet ruimtelijke ordening namelijk over de noodzakelijke instrumenten (de structuurvisie en het bestemmingsplan) om de bepleite uitzondering in geval van nieuwbouw te maken. Aan hen richt Goossens dan ook op de eerste plaats het dringende verzoek om zowel in de bestaande als in de nieuwe structuurvisies en bestemmingsplannen het onderscheid tussen recreatie- en reguliere woningen voor nieuwbouwprojecten zo snel mogelijk op te heffen.