Raad van State


woensdag 21 september 2011
10.00 uur

Zitting over de aanwijzing door de toenmalige minister van LNV van het gebied 'IJsselmeer' als speciale beschermingszone op grond van de Vogelrichtlijn en in de Habitatrichtlijn. In het aanwijzingsbesluit staat welke types leefgebieden en diersoorten in het gebied voorkomen. Door de aanwijzing is duidelijk welke kwetsbare natuurwaarden in de gebieden bescherming krijgen. Het gaat onder meer om visetende watervogels, de zwarte stern en verschillende ganzensoorten. Het besluit past de grenzen van het gebied aan en bevat ook doelstellingen om de kwaliteit van het gebied te verbeteren. Het college van burgemeester en wethouders van Nijefurd, het college van burgemeester en wethouders van Wieringermeer, LTO Noord, Vogelbescherming Nederland en een inwoner van Workum komen tegen het aanwijzingsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur van Wieringermeer is het vooral niet eens met de begrenzing van het gebied, omdat een deel van de haven Oude Zeug nu binnen de grenzen van het gebied ligt. Het gemeentebestuur van Nijefurd vindt dat de minister meer rekening had moeten houden met de agrarische en recreatieve belangen van de gemeente. LTO Noord verzet zich ertegen dat het IJsselmeer onder meer als speciale beschermingszone is aangewezen vanwege het habitattype 'overgangs- en trilvenen'. LTO bestrijdt dat dit type daar voorkomt. Zij vreest dat agrariërs door de aanwijzing moeilijker een 'natuurvergunning' kunnen krijgen. Vogelbescherming Nederland vindt de bescherming van de zwarte stern onvoldoende. Ook had in het aanwijzingsbesluit als doelstelling moeten staan dat er meer visetende watervogels in het gebied voorkomen, aldus Vogelbescherming Nederland. De inwoner vindt dat het IJsselmeer niet had mogen worden aangewezen vanwege de ganzen. Hij vreest door de aanwijzing nog meer schade en overlast te ondervinden. (zaaknummer 201002844/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Limburg van het provinciale inpassingsplan 'Buitenring Parkstad Limburg'. Het plan maakt de aanleg van Buitenring Parkstad Limburg mogelijk. Het tracé van de ringweg loopt vanaf de aansluiting van de N298 op de A76 bij Nuth tot aan de aansluiting van de N300 op de N281 ten zuiden van Kerkrade. Het tracé met een totale lengte van 26 kilometer loopt door de gemeenten Nuth, Heerlen, Schinnen, Brunssum, Onderbanken, Landgraaf en Kerkrade. Van de ringweg loopt 8 kilometer over bestaande wegen die daarvoor worden verbreed en aangepast. Het resterende deel van de buitenring zal nieuw worden aangelegd. De buitenring zal in beide richtingen dubbele rijstroken krijgen waarop maximaal 100 km/uur mag worden gereden. De provincie Limburg wil met de buitenring de economische, toeristische en recreatieve positie van de stadsregio Parkstad Limburg verbeteren. De weg verbetert de ontsluiting en bereikbaarheid van de regio en heeft ook positieve gevolgen voor de verkeersveiligheid, aldus de provincie. Tegen het plan zijn ongeveer 135 beroepschriften ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een groot deel van de bezwaren heeft betrekking op de gevolgen van de aanleg van de buitenring voor de geluidsbelasting, de natuur en de luchtkwaliteit. Zo zou het akoestisch onderzoek niet deugen en is onvoldoende rekening gehouden met de al bestaande geluidsoverlast van de AWACS-vliegtuigen bij Schinveld. Ook worden er te weinig geluidswerende maatregelen, zoals de aanleg van geluidsschermen, getroffen, aldus de bezwaarmakers. De weg zou verder nadelige gevolgen hebben voor de beschermde natuurgebieden 'Geleenbeekdal' en 'Brunssummerheide'. In dit verband maken de bezwaarmakers zich vooral zorgen over de uitstoot van stikstof op de kwetsbare natuur. Ook zou de weg de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur aantasten. Daarnaast worden het nut en de noodzaak van de aanleg van de buitenring betwijfeld. Ook zou het uitgebreide onderzoek naar de gevolgen van het plan voor het milieu, het zogenoemde milieueffectrapport, achterhaald zijn.
De zitting gaat ook over de vaststelling van hogere geluidswaarden door het college van gedeputeerde staten van Limburg. De hogere geluidswaarden zijn nodig vanwege het geluid van de buitenring zelf, maar ook van bestaande wegen die als gevolg van de aanleg van de buitenring aangepast moeten worden. In totaal zijn voor 185 woningen en een woonwagenstandplaats hogere geluidswaarden vastgesteld. Tegen dit besluit komen twaalf inwoners van onder meer Brunssum, Landgraaf, Nuth, Kerkrade en Hoensbroek in beroep bij de Raad van State. Vanwege de grote groep van bezwaarmakers worden beide zaken op acht verschillende zittingsdagen behandeld. De zittingsdagen waren op 12, 13, 14, 16 en 19 september. De zitting zal worden voortgezet op 22 en 23 september. Op 12 september is een aantal algemene onderwerpen behandeld, op de zeven andere zittingsdagen komen de individuele beroepschriften aan de orde. (zaaknummers 201011757/1 en 201012728/1)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Maastricht van de bestemmingsplannen 'A2 Traverse' en 'A2 Mariënwaard'. Eerder had de minister van Infrastructuur en Milieu al het Tracébesluit 'A2 Passage Maastricht' vastgesteld. Dat besluit maakt het mogelijk de A2 tussen Geusselt en Europaplein te ondertunnelen. Verder maakt het tracébesluit het mogelijk de A2 te verbinden met de A79 bij het knooppunt Kruisdonk. Ook wordt de aansluiting Beatrixhaven op de A2 aangelegd en wordt de aansluiting Bunde op de A79 en de aansluitingen Geusselt, Europaplein en Randwijck op de A2 aangepast. De gemeente wil hiermee bereiken dat Maastricht vanaf 2016 beter bereikbaar is, het verkeer op de A2 beter doorstroomt en de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de buurten rondom de A2 verbetert. De bestemmingsplan 'A2 Traverse' en 'A2 Mariënwaard' hebben betrekking op het bovengrondse gedeelte van de zogenoemde A2-passage. De plannen maken het onder meer mogelijk het gebied tussen Geusselt en Europaplein opnieuw in te richten en nieuwe ontsluitingswegen aan te leggen. Zo worden er tijdelijke bouwterreinen en op- en afritten aangelegd vanwege de aanleg van de A2-passage. Onder meer de vereniging 'Ondernemers Initiatief Wyck', enkele bedrijven en inwoners van de gemeente komen tegen de bestemmingsplannen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral dat hun woningen en bedrijven minder goed bereikbaar zullen zijn. Ook zijn zij bang voor geluidsoverlast. Zie ook de zaak met zaaknummer 201100819/1 die de Raad van State op maandag 19 september om 10.30 uur behandelt. Die zaak gaat over het tracébesluit 'A2 Passage Maastricht'. Maandag 19 september om 16.00 uur behandelt de Raad van State de zaak met zaaknummer 201100819/4. Die zaak gaat over het verzoek van enkele inwoners van Maastricht om het tracébesluit te schorsen. (zaaknummers 201101448/1 en 201101745/1)

13.15 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Gelderland om een zogenoemde natuurvergunning te verlenen voor een bungalowpark op het Ennerveld in Wapenveld. Eerder was op dat terrein een asielzoekerscentrum gevestigd. Om het park mogelijk te maken moet een stuk bos worden gekapt. Het provinciebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat het volgens hem niet uitgesloten is dat het leefgebied van de wespendief en de zwarte specht hierdoor wordt aangetast. De bouw-, exploitatie- en handelsmaatschappij Ennerveld B.V. bestrijdt dit. Daarom komt zij tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201008420/1)