Gemeente Twenterand


Veiligheidsmonitor laat zien: Inwoner van Twenterand voelt zich over het algemeen veilig

In de gemeente Twenterand is het leefbaar en in vergelijking met de regio Twente en de rest van Nederland, voelen de inwoners zich er over het algemeen vaker veilig. Dat is de algemene uitkomst van de Integrale Veiligheidsmonitor waar de gemeente Twenterand voor het eerst aan mee heeft gedaan.

Burgemeester Visser ziet verband tussen de manier waarop de veiligheid in Twenterand wordt bewaakt en het gevoel van veiligheid dat nu blijkt uit de veiligheidsmonitor: "Dit onderzoek toont aan dat het in Twenterand gewoon prettig wonen is. Daar doen we met z'n allen alles aan, maar het is goed om te zien dat mensen dat ook zo beleven."

Dat de inwoners van Twenterand zich over het algemeen veilig voelen, blijkt o.a. uit de geschatte kans dat de inwoners zelf slachtoffer worden van inbraak, mishandeling of diefstal. Die is zowel in Twenterand als in heel Twente laag, in vergelijking met de rest van Nederland.

Sterke sociale binding
De leefbaarheid in de buurt wordt o.a. bepaald door de fysieke voorzieningen en door de betrokkenheid in de buurt. Op het gebied van de fysieke voorzieningen doet Twenterand het iets minder. Burgemeester Visser vindt het goed dat ook dergelijke punten in de monitor naar voren zijn gekomen: "Vanzelfsprekend is het prettiger om te horen waar het goed gaat, maar je moet ook weten waar je het, in vergelijking met de rest van Twente, iets minder doet. Het college van burgemeester en wethouders kan dan samen met de gemeenteraad kijken naar mogelijke verbeteringen."
Wat Visser zeer tevreden stemt is de sterke sociale samenhang die er binnen Twenterand is: "Er is veel saamhorigheid in de buurt. Dat is niet iets wat alleen blijkt uit de monitor, maar wat ik zelf ook ervaar. Die sociale samenhang moeten we koesteren, zeker in onzekere tijden."

Meer informatie
Het onderzoek is in de periode september tot en met november 2010 uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau I&O Research. 2800 inwoners van 15 jaar en ouder zijn willekeurig gekozen uit het bevolkingsregister van de gemeente Twenterand. 1136 personen hebben de vragenlijst beantwoord. 72% deed dat digitaal, 12% schriftelijk en 18% heeft de vragen telefonisch beantwoord. De uitkomsten van de Integrale Veiligheidsmonitor worden gebruikt bij het opstellen van de Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid 2012 - 2016.

Het hoofdrapport en de publiekssamenvatting van de Integrale Veiligheidsmonitor Twenterand 2010 zijn te vinden onderaan deze pagina:
* Hoofdrapport Integrale Veiligheidsmonitor Twenterand 2010.pdf
* Publiekssamenvatting Integrale Veiligheidsmonitor Twenterand 2010.pdf