Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad vernietigt vrijspraak van moord/doodslag

Den Haag , 20-9-2011

De Hoge Raad vernietigt de bestreden uitspraak waarin het hof Den Haag de verdachte vrijspreekt van de ten laste gelegde moord/doodslag.

Achtergrond
Op 1 oktober 2008 wordt aan de Xerxesweg in Rotterdam het deels verbrande stoffelijk overschot gevonden van een man die door een steekwond om het leven blijkt te zijn gekomen. Tijdens een onderzoek naar een hennepkwekerij wordt in een pand in Bergschenhoek een bebloed luchtbed aangetroffen. DNA-onderzoek wijst uit dat dit bloed van het slachtoffer is. Uit de gegevens van de telefoon van het slachtoffer blijkt dat er in de nacht of vroege ochtend van 30 september telefonisch contact is geweest met de verdachte. De verdachte verklaart in de avond van de 29 september het slachtoffer te hebben ontmoet in het pand in Bergschenhoek en het slachtoffer daar ook weer te hebben zien vertrekken, waarna er nog telefonisch contact was en de verdachte naar huis ging. Deze tijdstippen van vertrek stemmen niet overeen met gegevens die zijn verkregen uit kentekenregistraties waarover de politie beschikt van zowel de auto van de verdachte als van het slachtoffer. Dat betreft gegevens uit de registratiesystemen Vialis en ANPR die via camera's kentekens van voertuigen vastleggen.

Procedure bij hof en Hoge Raad
Het hof veroordeelt de verdachte op 16 juni 2010 voor het wegmaken en verbranden van het stoffelijk overschot van het slachtoffer, het kweken en verhandelen van hennep en het in bezit hebben van vervalste merkkleding tot 34 maanden cel.
Het hof spreekt de verdachte vrij van moord/doodslag op het slachtoffer. Volgens het hof kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat het door de verdachte gegeven alibi over zijn verblijfplaats in de betreffende nacht en vroege ochtend onjuist is. Bij dat oordeel heeft het hof geen acht geslagen op de kentekengegevens uit de Vialis- en ANPR-systemen. Het hof heeft beslist dat die gegevens van het bewijs moeten worden uitgesloten omdat ze volgens de daarvoor geldende regeling vernietigd hadden moeten worden en het gebruik daarvan een inbreuk vormt op de privacy van de verdachte (LJN BM 7688).

Het openbaar ministerie stelt cassatie in tegen de vrijspraak door het hof. Het OM klaagt over de beslissing van het hof de kentekengegevens uit de Vialis- en ANPR-systemen van het bewijs uit te sluiten.

Advocaat-generaal Vegter heeft op 14 juni 2011 geconcludeerd tot vernietiging van de bestreden uitspraak en tot terugwijzing van de zaak naar het hof Den Haag.

Uitspraak van de Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat de motivering van het hof voor het uitsluiten van de Vialis- en ANPR-gegevens van het bewijs tekortschiet. Daartoe verwijst de Hoge Raad naar de voor bewijsuitsluiting in de rechtspraak (NJ 2004/376 en NJ 2009/399) ontwikkelde criteria. Meer in het bijzonder heeft het hof hier onvoldoende afgewogen of het verzuim (het door het hof vastgestelde oneigenlijk gebruik van kentekengegevens) zo ernstig is dat dat moet leiden tot uitsluiting van het bewijsmateriaal, mede in aanmerking genomen dat een schending van de privacy niet zonder meer een inbreuk oplevert op de in art. 6 EVRM vervatte waarborg van een eerlijk proces.

De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof, maar alleen wat betreft de beslissing ten aanzien van de ten laste gelegde moord/doodslag en wijst de zaak terug naar het hof Den Haag.

Gevolg van deze uitspraak
Het hof Den Haag moet de zaak wat betreft de ten laste gelegde moord/doodslag opnieuw behandelen en beslissen. .

Dit is een samenvatting van de uitspraken van de Hoge Raad van 20 september 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraken zijn laatstgenoemde beslissend.

Op dinsdag 20 september is persraadsheer Jhr. mr. B.C. de Savornin Lohman van 12.30 tot 13.30 uur via onderstaand telefoonnummer beschikbaar voor het geven van toelichting.

Den Haag, 20 september 2011