Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam en Hamburg leren van elkaar in 'Train of Ideas'

Hamburg/Haarlem, 20 september 2011 - De 'Train of Ideas' laat Amsterdam al weer achter zich. De rijdende tentoonstelling over duurzame steden van de toekomst vertrekt naar zijn zeventiende bestemming, Antwerpen. Enkele Amsterdamse voorbeeldprojecten reizen mee, zoals de aanpak voor elektrische auto's, groene energie en milieuvriendelijk openbaar vervoer. Deze thema's vormen ook de parallellen tussen Amsterdam en Hamburg.

Hamburg is als Groene Hoofdstad van Europa een bron van inspiratie. De Duitse Hanzestad blinkt uit in duurzame stedelijke ontwikkeling. Amsterdam hanteert eveneens ambitieuze doelstellingen: zo wil de stad in 2025 dertig procent van zijn energie uit hergebruik binnen de stadsgrenzen winnen. Het Afval Energie Bedrijf in het Amsterdamse havengebied is een voorbeeldproject in de Train of Ideas. Dit bedrijf wint elektriciteit en warmte uit de verbranding van afval en vodden en haalt uit de restanten nog waardevolle metalen en andere materialen. Hamburg past een vergelijkbare methode toe en roemt de innovatieve Amsterdamse aanpak.

De bezoekers van de tentoonstelling zijn ook onder de indruk van de promotie van elektrische auto's in onze hoofdstad. Die besteedt ¤ 15 miljoen aan oplaadpunten en regelingen voor bedrijven en particulieren. Amsterdam wil op termijn (2040) alle voertuigen weren die op fossiele brandstoffen rijden. Het milieuvriendelijke openbaar vervoer en het netwerk van veilige fietsroutes zijn al een goed voorbeeld voor andere Europese steden. Ook Hamburg stimuleert het gebruik van de fiets als stadsvervoermiddel. Een laatste opvallende parallel is de bebouwing van oude, niet meer gebruikte havengebieden. Zo kun je zeggen dat de Hamburgse HafenCity een equivalent is van de bebouwing langs het IJ, zoals het KNSM-eiland. Architect Rem Koolhaas ontwierp voor beide woonprojecten opmerkelijke gebouwen.

Hamburg wil met de Train of Ideas andere Europese steden aansporen tot duurzame stedelijke ontwikkeling. De reden is dat steden verantwoordelijk zijn voor driekwart van de broeikasgassen. Energie-efficiency en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen beperken de uitstoot van CO2. Daarnaast is milieuwinst te behalen met duurzame consumptie, milieuvriendelijk transport en verantwoord ondernemen.

Meedenken en meedoen
De Train of Ideas gaat over de vraag hoe steden milieuvriendelijker en duurzamer kunnen worden. Met de interactieve expositie is een waaier aan oplossingen te zien en te beleven. Achttien steden in Europa, waaronder Amsterdam, leverden ruim honderd praktijkvoorbeelden in de categorieën: ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling; mobiliteit; energie en klimaatbescherming; stadsnatuur en stedelijk groen; natuurlijke hulpbronnen en duurzaam ondernemen; verantwoord consumeren.

In de trein kan de bezoeker een virtuele busrit maken die hem onder meer bij de HafenCity brengt. Dit Hamburgse stadsvernieuwingsproject staat model voor duurzame stadsontwikkeling en milieuvriendelijk bouwen. Andere delen van de tentoonstelling belichten de gevolgen van het verdwijnen van natuurlijke hulpbronnen en van klimaatverandering voor steden en platteland. Op internet is de Train of Ideas ook te zien (www.train-of-ideas.net). Naast een schat aan informatie biedt de Train of Ideas ook activiteiten die de bezoeker in contact brengen met burgers, wetenschappers, bestuurders en politici elders in Europa.

Partners in duurzaamheid
Hamburg organiseert de Train of Ideas in samenwerking met Deutsche Bahn (DB) en Siemens. Naast deze officiële premiumpartners van de European Green Capital 2011 treedt Panasonic op als sponsorpartner. Siemens levert niet alleen de energiezuinige locomotief en duurzame verlichting van de wagons, maar is ook vertegenwoordigd met een eigen expositie waarin te zien is hoe intelligente netwerken het transportnetwerk voor energie regelen ('Smart Grid'). Siemens streeft dezelfde doelen na als de Groene Hoofdstad en biedt uiteenlopende milieuvriendelijke toepassingen voor het dagelijks leven. Duurzame technologie is nu al verantwoordelijk voor bijna een derde van de bedrijfsomzet en dit zal alleen nog maar toenemen. DB is de officiële partner voor logistiek en mobiliteit van de Groene Hoofdstad en neemt de hele logistieke operatie voor de tentoonstelling voor zijn rekening. Het bedrijf bewijst met zijn CO2-neutrale vervoersoplossingen dat mobiliteit en klimaatbescherming hand in hand kunnen gaan. DB hanteert zelf ambitieuze milieudoelstellingen: in 2020 moeten de CO2-emissies van alle vervoersmodaliteiten twintig procent lager zijn dan in 2006. Sponsor Panasonic levert de beeldschermen voor de tentoonstelling. Bij zijn honderdjarige bestaan in 2018 wil Panasonic de wereldleider in groene innovaties in de elektronicasector zijn.

De rijdende tentoonstelling toert tot oktober 2011 door Europa. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor een rondleiding of gewoon aan boord stappen. Kijk voor meer informatie over de Europese tournee en de tentoonstelling 'Visions for Future Cities' op internet: www.train-of-ideas.net.

Hamburg
De Europese Unie heeft Hamburg uitgeroepen tot Groene Hoofdstad van Europa (European Green Capital 2011), omdat de Duitse Hanzestad aantoonbaar goed presteert op het gebied van natuur en milieu. De stad wil een voortrekker zijn voor de duurzame energiesector. Hamburg is bovendien een belangrijk centrum voor klimaatonderzoek en legt zichzelf ambitieuze doelstellingen voor de reductie van CO2-emissies op. Na Stockholm is Hamburg de tweede stad die de eer te beurt valt om European Green Capital te zijn.


---



Ingezonden persbericht