UWV


Campagne wijst uitkeringsgerechtigden op regels bijverdienen

19 september 2011

UWV start vandaag in samenwerking met gemeenten en het ministerie van SZW een campagne om mensen te wijzen op de regels voor werk naast een uitkering. De campagne is onderdeel van de langlopende campagne van het ministerie `Weet hoe het zit' en bestaat uit radiospots, internet, advertenties in huis-aan-huisbladen en een mailing aan UWV-klanten. Jaarlijks wordt naar schatting voor 40 tot 50 miljoen euro gefraudeerd door mensen met een WW-, WAO- of WIA-uitkering.

Klanten van UWV hebben de plicht om werk tijdens hun uitkering te melden, of dit nu betaald wordt of niet. Zaken als het uitvoeren van klussen, regelmatig oppassen, handel drijven of vrijwilligerswerk moeten allemaal worden gemeld. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de WW-ers deze plicht naleeft. Voor de WAO en WIA is dit percentage zelfs 97 procent. Het overige deel van de klanten voldoet echter niet aan de informatieplicht. Reden voor UWV om het onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen, onder meer via www.weethoehetzit.nl.

UWV heeft vorig jaar aan 40.000 mensen een boete uitgedeeld wegens niet naleven van de regels. De afdeling Handhaving van UWV heeft 5.000 werkplekcontroles gehouden en 50.000 klanten zijn telefonisch gecontroleerd. Ook leggen de inspecteurs jaarlijks zo'n 10.000 huisbezoeken af en voeren zij enige duizenden andere onderzoeken uit. Daarnaast doet de binnendienst nog eens in zo'n honderdduizend gevallen onderzoek naar regelovertreding. Ook doet UWV mee in interventieteams, samen met instanties als de Arbeidsinspectie, Belastingdienst en gemeenten.

Controle vindt voor een belangrijk deel achter de schermen plaats. Hierbij gaat het om bestandsvergelijkingen met andere overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en gemeenten. Zo worden bijvoorbeeld loonaangiftes van werkgevers vergeleken met de uitkeringsbestanden en wordt gebruik gemaakt van zogeheten statistische `profiling' technieken om klanten met een verhoogd risico op overtreding er snel uit te filteren. Onderzoek gebeurt ook op basis van tips van burgers of signalen uit andere organisaties. Mensen kunnen via het UWV call centre meldingen doorgeven, maar ook via de website uwv.nl. Per maand ontvangt UWV ongeveer 400 meldingen waarvan 60 procent bruikbaar is voor nader onderzoek.

Het kabinet heeft het voornemen boetes bij overtreding volgend jaar fors verhogen. Het boetebedrag wordt hetzelfde bedrag als het terugvorderingsbedrag. Bij een tweede overtreding wordt dan naast de terugvordering opnieuw een boete opgelegd en worden zij voor een periode van 5 jaar uitgesloten van de rechten of voorzieningen waarop de overtreding heeft plaatsgevonden.