Nieuwe certificatieregeling voor uitgangspuntendocumenten ( UPD'S)

Persbericht van LPCB

Zaltbommel, 19 september 2011 - LPCB introduceert een certificatieregeling voor de erkenning van opstellers van uitgangspuntendocumenten (UPD's). De behoefte aan dit certificaat is groot omdat bevoegde autoriteiten en verzekeraars vragen om expertise en borging van kwaliteit bij het opstellen van een UPD. Daarnaast vult deze nieuwe regeling het gat in de markt dat ontstaat per 1 januari 2012 als de regeling Brandmeldinstallaties (BMI) 2002 komt te vervallen. "Alles is zorgvuldig voorbereid, pilots zijn succesvol uitgevoerd en de eerste bedrijven zijn reeds gecertificeerd", aldus Harrit Broos, Algemeen Directeur LPCB Nederland. Om geĂŻnteresseerde organisaties te informeren, organiseert LPCB op 17 november a.s. vanaf 13.30 uur een seminar 'Nut en Noodzaak erkenning UPD-opstellers' in het Mercure hotel Nieuwegein. Belanghebbenden kunnen kosteloos deelnemen en zich aanmelden via de website www.lpcb.nl.

De certificatieregeling is ontwikkeld in overleg met een breed samengestelde klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van toonaangevende adviesbureaus, verzekeraars, brandweer, inspectie-instellingen en eindgebruikers. De regeling is zodanig opgesteld dat het aansluit op de systematiek van het model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken (IBB) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) te Utrecht.

Vertrouwen in de markt
Met de invoering van deze certificatieregeling ontstaat bewustwording van het belang van een kwalitatief goed UPD. Dit stimuleert vertrouwen in de markt. De opdrachtgever kan nu aan de hand van een erkenningenlijst op een onderbouwde manier de juiste UPD-opsteller kiezen. Bovendien biedt dit de overheid de gelegenheid om aan de voorkant van een traject, haar relaties op een onafhankelijke wijze door te verwijzen naar een groep vakdeskundige UPD-opstellers. De opdrachtgever is er net als de overheid bij gebaat dat er in de beginfase een goed uitgangspuntendocument ligt waarbij rekening is gehouden met het belang van zijn organisatie. Het vertrekpunt van brandveiligheid moet duidelijk zijn. Het gaat over kwaliteitsborging waarbij alle risico's zo compleet mogelijk worden afgedekt. Het is complexe materie, kent financieel vaak grote consequenties en vraagt om specialistische kennis. Dankzij deze nieuwe certificatieregeling komen er UPD-opstellers voor bijvoorbeeld brandmeld- of sprinklerinstallaties, maar ook UPD-opstellers die integrale brandveiligheidsaspecten omschrijven voor complexe objecten. Zoals bijvoorbeeld stadions, ziekenhuizen, gevangenissen en opslag gevaarlijke stoffen (PGS). Die laatste groep integrale UPD's zijn de zogeheten IPB's (Integraal Plan Brandbeveiliging) die ook kunnen worden toegepast in het kader van het model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken (IBB).

LPCB, een vertrouwde keuze
LPCB is een groeiende certificatie-instelling waar kennis, kwaliteit en ervaring hoog op de agenda staan. Met het objectief kwalificeren van partijen als erkende UPD-opstellers bewijst LPCB opnieuw in te spelen op de behoefte van een goede brandbeveiliging in ontwerp, realisatie en gebruik. Met behulp van deze certificatieregeling wordt op een eenvoudige wijze duidelijk welke partijen zich hebben bewezen om kwalitatief goede en betrouwbare UPD's op te stellen. Omdat erkende UPD-opstellers voldoen aan alle benodigde kwaliteitseisen onderscheiden zij zich ook duidelijk in de markt. LPCB zal de lijst met erkende UPD opstellers op haar website publiceren. Op die manier worden erkende UPD-opstellers ook makkelijk gevonden.

Meer weten?
Bezoek onze website als u meer wilt weten over het seminar van 17 november a.s. of als u zich direct wilt aanmelden. Wilt u voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en op een lijst staan als erkende UPD-opsteller? Neem dan rechtstreeks contact op met LPCB en informeer naar de mogelijkheden.

*

Links:
http://www.lpcb.nl



Razende Robot Reporter