Rijksoverheid
Onze Referentie DAO-303/11 Uw Referentie 2011Z16477
Datum 19 september 2011
Beantwoording vragen van de leden Kortenoeven en Wilders over de positie van christenen in Indonesië
Geachte Voorzitter,
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Kortenoeven en Wilders over de positie van christenen in Indonesië. Deze vragen werden ingezonden op 2 september 2011 met kenmerk 2011Z16477.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Dr. U. Rosenthal
Pagina 1 van 3
Directie Azië en Oceanië
Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Kortenoeven en Wilders (PVV) over de positie van christenen in Indonesië.
Vraag 1 Kent u de nieuwsberichten "Indonesische burgemeester weert kerken" 1), "Indonesia: Mayor decides churches can't be built on streets with "Islamic" names" 2) en "Indonesian mayor seeks to ban church construction" 3), waarin onder andere wordt vastgesteld dat de burgemeester van Bogor probeert kerken te weren uit straten met islamitische namen? Antwoord Ja. Vraag 2 Indien de berichten op waarheid berusten, hoe kwalificeert u die dan? Hoe beoordeelt u dan de positie en handelswijze van de Indonesische centrale overheid? Antwoord Deze berichtgeving baart zorgen. Zowel het Hooggerechtshof als de Ombudsman in Indonesië heeft geoordeeld dat de desbetreffende kerk in Bogor in het bezit is van de juiste vergunningen en dus heropend dient te worden. De burgemeester van Bogor weigert tot dusver hier zijn medewerking aan te verlenen. De centrale overheid is momenteel in gesprek met de betrokken partijen om tot een oplossing te komen. Vraag 3 Bent u bereid onmiddellijke actie van de Indonesische overheid te eisen om de vrije bouw van en de vrije toegang tot kerken te waarborgen? Zo nee, waarom niet? Vraag 4 Bent u bereid, ook gezien het islamitische geweld tegen christenen in Indonesië 4), bilateraal en in internationale fora druk uit te oefenen om de rechtspositie en de bescherming van christenen in Indonesië te laten verbeteren? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet? Antwoord op vraag 3 en 4 Nederland verwelkomt de gesprekken die momenteel in Indonesië gaande zijn. Nederland vraagt regelmatig en op verschillende niveaus bij de Indonesische autoriteiten aandacht voor godsdienstvrijheid en religieuze pluriformiteit, meest recent tijdens het bezoek van staatssecretaris Knapen aan Indonesië (zie Kamerbrief DAO-267/11). Ik heb de positie van religieuze minderheden onder de aandacht gebracht van de Indonesische autoriteiten en marge van de ASEM Foreign Ministers' Meeting op 6 en 7 juni 2011 en zal dit in de toekomst blijven doen. Ook de EU stelt tijdens de mensenrechtendialoog tussen de EU en Indonesië (die voor het laatst plaatsvond op 29 juni 2010 en 9 maart 2011) het belang van het respecteren van godsdienstvrijheid en het voeren van interreligieuze dialoog ter bevordering van begrip en verdraagzaamheid aan de orde.
Onze Referentie DAO-303/11
Pagina 2 van 3
Vraag 5 Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voorafgaand aan het Kamerdebat over een eventuele goedkeuring van de Kaderovereenkomst inzake een breed partnerschap en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar LidStaten en de Republiek Indonesië? 5) Antwoord Ja.
Directie Azië en Oceanië Onze Referentie DAO-303/11
1) Associated Press, 23 augustus 2011: "Indonesische burgemeester weert kerken" 2) Jihad Watch, 23 augustus 2011: "Indonesia: Mayor decides churches can't be built on streets with "Islamic" names" 3) Miami Herald, 23 augustus 2011: "Indonesian mayor seeks to ban church construction" 4) Open doors, 23 augustus 2011: "Indonesische moslims steken drie kerken in brand" 5) Tweede Kamerstuk 32 431 (behandeling in de week van maandag 05-09-2011)
Pagina 3 van 3
---- --