Gemeente Vlaardingen



-

Vlaardingse slaaf in vijfdelige televisieserie over slavernij

15-09-2011 |

Zondagavond 18 september start de NTR met de vijfdelige televisieserie `De Slavernij'. Bij slavernij denken we doorgaans aan zwarte Afrikanen die door Europese slavenhandelaren werden verscheept naar Noord- en Zuid-Amerika om daar gedwongen werden te werken op suikerriet- en andere plantages. Daar wordt in de afleveringen twee tot en met vijf aandacht aan gegeven. Maar in de eerste aflevering wordt ingezoomd op het feit dat slavernij van alle tijden, alle werelddelen en alle rassen is. Zo komt het vergeten hoofdstuk aan bod van de één miljoen Europese christenslaven, die tot in de 19e eeuw door Noord-Afrikanen als `christenslaaf' te werk werden gesteld. Onder hen waren zo'n twaalfduizend Nederlanders.

potloodtekening

Gerrit Metzon gevangen
In de eerste aflevering wordt dit uit de doeken gedaan aan de hand van het verhaal van de Vlaardinger Gerrit Metzon (1769-1845) die op 19 juni 1814 met het buisschip De Twee Gebroeders vanuit Cádiz de terugreis naar Vlaardingen begon. Hij maakte die reis in opdracht van de Vlaardingse reder Rochus Troost om zout en kurk te halen. Kort na hun afvaart werden zij op zee met grof geweld gevangen genomen door bewapende Algerijnse kaperschepen die schip en bemanning meevoerden naar hun thuisland waar hen een barbaars slavenbestaan wachtte.

Gerrit Metzon bevrijd
Nadat een gemengd Engels-Nederlandse vloot op 26 augustus 1816 Algiers bombardeerde om de kaapvaart en slavenhandel met harde hand aan te pakken, kwamen naast Gerrit Metzon ook de Vlaardingers Paulus Metzon, Andries Metzon, Michiel Noordhoek, Willem van Hees en Pieter de Heer vrij.
Met open armen werden zij maanden later door de Vlaardingse gemeenschap ontvangen en van de nodige kleding en financiën voorzien.

Thuisgekomen beschreef Gerrit zijn belevenissen in zijn `Dagverhaal van mijne lotgevallen, gedurende eene gevangenis en slavernij van twee jaren en zeven maanden, te Algiers, met eene korte beschrijving van die stad, de levenswijs, zeden en gebruiken van hare inwoonders' dat in 1817 in druk het licht zag. Het Vlaardingse Stadsarchief bezit hiervan een (uiterst zeldzaam) exemplaar.
Ook beschikt het Archief over een niet veel later gemaakte potloodtekening van de situatie van de overmeestering van het schip door de Algerijnen op die dramatische zaterdag 25 juni 1814.

TV-uitzending
Deze eerste aflevering van `De Slavernij' waarin het verhaal van Gerrit Metzon uit de doeken wordt gedaan door Peter Hollander, een nazaat van Gerrits broer, en stadsarchivaris Harm Jan Luth, wordt uitgezonden op zondag 18 september om 20.15 uur op Nederland 2. De serie wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Roué Verveer.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000