Gemeente Noordwijkerhout


Culturele ontmoeting tussen Hirado en Noordwijkerhout

12 september 2011

Op zondagochtend 18 september van 10.30 tot 12.00 uur zingen Hirado en Noordwijkerhout elkaar toe. In café de Ruigenhoek verzorgen het Shantykoor 't Bollenhart en twee groepen van het Teylingen College via een live beeld- en geluidverbinding een optreden voor de bewoners van Hirado. Daarmee feliciteren zij Hirado met de opening van de gerenoveerde handelspost. Iedereen is van harte welkom om dit feestelijke gebeuren te aanschouwen.

Vanaf 1609 had de VOC een handelspost in de gemeente Hirado. Daarna, vanaf 1641, bracht de Japanse overheid het over naar Decima (Nagasaki). De mooie handelspost in Hirado werd op bevel van de toenmalige regering in 1641 afgebroken, omdat het een té westerse uitstraling had. Nu is de handelspost in ere hersteld.
Burgemeester Gerrit Goedhart, wethouder Bas de Haas, voorzitter Stichting Hirado Martijn Bilars zijn door de burgemeester van Hirado uitgenodigd om bij de officiële opening aanwezig te zijn.

De vriendschapsband tussen de twee dorpen is sinds 2001 verstevigd door de jaarlijkse voetbaluitwisseling. Op dit moment werken beide dorpen plannen uit om de uitwisseling een culturele impuls te geven. Een vertegenwoordiger van het Teylingen College is met de Noordwijkerhoutse afvaardiging meegereisd naar Hirado om met drie scholen afspraken te maken over een cultureel samenwerkingsverband. Over het vervolg houden wij u via onze website op de hoogte.