Ingezonden persbericht


Incubate 2011 uiterst succesvol verlopen

Terwijl postpunklegende The Fall op dit moment Incubate afsluit in de Dommelsch Zaal van poppodium 013, kan de organisatie trots terugblikken op een uiterst succesvol verlopen editie. Het festival dompelde Tilburg zeven dagen lang onder in cutting edge kunst en baanbrekende muziek en trok vanaf de eerste dag volle zalen en de exposities werden druk bezocht.

Artistiek directeur Vincent Koreman: 'We hebben dit jaar sterk ingezet op samenwerking. Ik vind het mooi om te zien dat dat zo goed heeft uitgepakt. We zijn ontzettend trots dat we als kleine organisatie met veel hulp van vrijwilligers, lokaties en Tilburgers zo'n groot en succesvol evenement hebben kunnen neerzetten. Daarnaast is er veel publiek en pers afkomstig uit het buitenland die deze week een prima beeld hebben gekregen van Tilburg.'

Op het festival rond independent culture traden dit jaar meer dan 270 artiesten op, waaronder The Fall, Deadelus en Wineke Gartz in samenwerking met Wooden Shjips. Hoofdthema van deze editie was dan ook samenwerking in de kunsten. Als onderdeel van het thema maakte Daedelus samen met studenten tracks, werkten Westerse producers samen met niet-Westerse artiesten, kon iedereen eigen kunst, films, dans en radioshows presenteren en vonden er veel meer samenwerkingen tussen artiesten en publiek plaats. Naast een conferentie op vrijdag, met onder andere een inspirerende lezing van Bill Drummond en een interview met punklegende Steve Ignorant, de Natuurtheaterconcerten van Glen Hansard en Battles, werden ook de Open Source kunstprogramma's waarvoor iedereen van te voren werk mocht insturen, goed bezocht.

Veel positieve reacties ontving de organisatie op het Play Me, I'm Yours project waarbij een recordaantal van 103 piano's in de openbare ruimte van Tilburg en omgeving werden gezet. Ook de dertig bij vijftien meter grote muurschildering van de Amerikaanse kunstenaar Momo trok veel bekijks. Deze is de komende jaren nog te zien in de binnenstad aan de Magazijnstraat in Tilburg.

Incubate is een festival voor independent culture. Het heeft een breed programma met veel muziek, beeldende kunst, debat, film en hedendaagse dans. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt Incubate meer dan 200 culturele voorlopers. Zij presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Incubate vond plaats van 12 tot en met 18 september 2011 in en rondom Tilburg. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot boerderij.
Noot voor redacties

Zie voor meer informatie over het festival de website www.incubate.org.



Ingezonden persbericht