VBM|NOV

16 Sep 11

Uitbesteding vereist instemming bonden!

In de beleidsagenda 2012 van het ministerie van Defensie is onder het kopje `Flexibele en slagvaardige organisatie' met name aandacht besteed aan het uitbesteden van verschillende diensten en eenheden.

Defensie veronderstelt dat met de uitbesteding van ICT-diensten (zoals IVENT), de catering (Paresto) en het onderhoud aan operationele wielvoertuigen `na instemming van de medezeggenschap' gestart kan worden.

Nog afgezien van de vraag of uitbesteding van diensten naar het bedrijfsleven wel zo gewenst is - zie de afgang rond Diginotar en de voortijdige publicatie van de Miljoenennota 2012, die duidelijk maken dat door uitbesteding de overheid zich kwetsbaar maakt, terwijl bovendien uit onderzoek blijkt dat in andere landen uitbesteding leidt tot hogere kosten - maakt Defensie hier een grote vergissing.

Zeker als er personeel overgaat naar een andere werkgever, moeten de afspraken over hun rechtspositie, inclusief bijvoorbeeld hun pensioenrechten, worden vastgelegd in een sociaal statuut.

Met alle respect voor de medezeggenschap: alleen met vakbonden zoals de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV mag Defensie hierover afspraken maken.

Wat zegt de Defensie-beleidsagenda 2012 over `sourcing'?

"In 2011 zijn diverse sourcing-toetsen uitgevoerd en is besloten deze diensten in aanmerking te laten komen voor uitbesteding en samenwerking. Het betreft:

* ICT-diensten;

* catering;

* onderhoud aan operationele wielvoertuigen.

Na instemming van de medezeggenschap start het implementatietraject, dat afhankelijk van de complexiteit minimaal twee jaar in beslag zal nemen. De (Europese) aanbesteding, afspraken over de overgang van personeel en de reorganisatie van de dienstencentra maken deel uit van dit implementatietraject.

Andere diensten zijn in 2011 onderzocht en de uitkomsten daarvan bevinden zich in de besluitvormingsfase. Het betreft:
* vastgoeddiensten;

* onderhoud van kleine vaartuigen;

* onderhoud van kalibratie-, meet- en testapparatuur;
* onderhoud van luchtverkeersbeveiligingssystemen;
* medische keuringen, psychologisch advies en selectie.

Vanaf 2012 zijn toetsen voor de volgende dienstverlening voorzien:
* P&O (gedragswetenschappen, juridische dienstverlening, personeelsvoorziening, re-integratie);

* gezondheidszorg (arbo-zorgtaken, logistiek, bijzondere medische beoordelingen);

* bewaking & beveiliging (buiten het geweldsspectrum);
* bevoorrading, kleding & persoonsgebonden uitrusting."