Stichting FOM 16 september 2011, 2011/37

FOM Valorisatie Prijs naar Pieter Kruit

De Stichting FOM kent de FOM Valorisatie Prijs 2011 toe aan prof.dr.ir. Pieter Kruit. Hij krijgt deze prijs ter waarde van 250.000 euro voor zijn onderzoek op het gebied van elektronen- en ionenoptiek en zijn actieve rol bij het benutten van deze kennis in een industriële context. "Kruit staat bekend als iemand die als geen ander de eigenschappen van een 'harde' wetenschapper met die van een échte ingenieur in zich verenigt", aldus de jury. De uitreiking vindt 17 januari 2012 plaats op het congres Physics@FOM Veldhoven.

Pieter Kruit begon zijn carrière als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek deed naar multifotonionisatie van edelgasatomen. Daarna kreeg hij een onderzoekspositie aan de Universiteit van Pennsylvania, Philadelphia. Sinds 1989 leidt hij de groep 'Deeltjesoptica' aan de Technische Universiteit Delft. Kruit is auteur van meer dan 160 publicaties in peer-reviewed tijdschriften en heeft maar liefst 46 octrooien op zijn naam staan.

Binnen FOM is Kruit werkgroepleider en programmaleider van het Industrial Partnership Progamme 'Microscopy and modification of nano-structures with focused electron and ion beams'. De jury onder leiding van Joop Sistermans (voorzitter van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid), is onder de indruk van de resultaten: "Er zijn diverse technieken ontwikkeld die veelbelovend zijn voor toepassingen in de elektronenmicroscopen van de toekomst." Zijn toepassingsgerichte onderzoek heeft daarnaast geleid tot intensieve samenwerkingsrelaties met onder andere Shell, Leica, IBM, TNO, ASML, Philips, FEI en Mapper.

De directe inspanningen van Kruit hebben ook nieuwe high-tech werkgelegenheid gecreëerd. Hij richtte tien jaar geleden het bedrijf Mapper op, dat machines ontwikkelt voor de chipindustrie. In 2010 startte Kruit een tweede spinn-of, DELMIC BV, gebaseerd op zijn idee om confocale lichtmicroscopie en elektronenmicroscopie te combineren in één apparaat. De jury oordeelt: "Kruit heeft een indrukwekkend trackrecord opgebouwd op het gebied van benutting van wetenschappelijke kennis en heeft zowel 'de ogen' verbeterd waarmee we naar de nano-wereld kijken als ook de 'handen' om die wereld te manipuleren."

FOM Valorisatie Prijs
De FOM Valorisatie Prijs is door de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie ingesteld om kennisbenutting van fysisch onderzoek te stimuleren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse onderzoeker (of groep van onderzoekers) in de fysica die erin geslaagd is resultaten uit het eigen onderzoek op succesvolle wijze tot nut voor de maatschappij te maken. De FOM Valorisatie Prijs is een eerbetoon en een inspirerend voorbeeld voor anderen. Meer informatie is te vinden op www.fom.nl/prijzen.