Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie tevreden met voortrekkersrol Nederland in strijd tegen vervuilende teerzandolie

Amsterdam, 15 september 2011 - Nederland brengt als eerste Europese lidstaat de extra klimaatschade in rekening die olie geproduceerd uit teerzanden veroorzaakt, blijkt uit antwoorden op Kamervragen door staatssecretaris Atsma vorige maand. Hiermee loopt Nederland binnen Europa voorop, aangezien definitieve Europese regelgeving vanuit Brussel is vertraagd door een intensieve lobby van de olieindustrie en Canada.

Milieudefensie is verheugd dat Nederland positie kiest in de in de internationale strijd tegen de zogeheten teerzandolie. Uit eerder onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat olie uit teerzand drieëntwintig procent meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan conventionele olie. De Europese regelgeving waar Nederland op voorsorteert brengt die extra uitstoot in rekening bij olieproducenten.

Milieudefensie voert al jaren strijd tegen de productie van teerzandolie. Het Nederlands-Britse olieconcern Shell is een belangrijke speler bij de productie in Canada. "Een krappe oliemarkt is geen excuus om de meest vieze olievoorraden af te graven. Veel Canadezen zullen blij zijn dat de EU het afgraven van hun land gaat ontmoedigen", aldus Geert Ritsema van Milieudefensie.

Stientje van Veldhoven van D66 stelde Kamervragen omdat het principe 'de vervuiler betaalt' meer ingebed moeten worden in de economie. Dan past het ook om onderscheid in prijs te zien tussen benzine op basis van teerzandolie of tweede generatie biobrandstof.

De productie van teerzandolie in Canada beslaat een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk. Het afgraven en oppompen van de olie heeft een grote impact op het milieu. Grootschalige ontbossing en vervuiling van grond- en oppervlaktewater ten gevolge van de productie leidt onder meer tot massale vissterfte en onverantwoorde gezondheidsrisico's voor de plaatselijke bevolking.

In antwoord op Kamervragen van Stientje van Veldhoven van D66 bevestigde staatssecretaris Atsma dat Nederland informeel bekende informatie heeft gebruikt om de implementatie van de Europese richtlijn brandstofkwaliteit in de Nederlandse wetgeving direct volledig door te voeren. Daarmee loopt Nederland voor op een nog vast te stellen nadere regeling waarin het teerzandprobleem wordt behandeld.


***Einde bericht***




Vereniging Milieudefensie