Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Datum: 15 september 2011
Huisartsen ontdekken operatierobot Meander
"Het tijdperk van de robots in de geneeskunde is aangebroken", aldus prof. dr. Ivo Broeders, chirurg in Meander Medisch Centrum. "In laboratoria, de revalidatie en de chirurgie is de robot niet meer weg te denken. Wereldwijd vinden dit jaar 200.000 ingrepen met robotchirurgie plaats, voor verschillende medische specialismen." Hij sprak deze woorden tijdens een workshop voor huisartsen over robotchirurgie in Meander Medisch Centrum. Het ziekenhuis beschikt sinds dit voorjaar over een van de weinige operatierobots in Nederland.
De huisartsen waren op 8 september uitgenodigd om van nabij kennis te maken met de robot. Ze waren onder de indruk van de mogelijkheden. Huisarts Koen Vrijmoet: "Het is fascinerend om te zien hoe vloeiend de arts kan opereren. De arts zit op een afstand van de operatietafel achter een console en bedient daar de armen van de operatierobot. In mijn praktijk hoor ik de meest bizarre verhalen van patiënten die geen idee hebben wat hen te wachten staat. Ik leg dan uit dat de robot een extra apparaat is, als ondersteuning voor de arts."
Telemanipulatie
Broeders, al sinds 2000 gespecialiseerd in robotchirurgie, licht toe: "De term robot is niet op zijn plaats. Hij doet alleen maar heel precies en verfijnd wat de arts achter de console doet. Hij denkt niet zelf na. De term 'telemanipulatie' is beter, maar 'robot' klinkt leuker. Het is dankzij de robot mogelijk om bij complexe aandoeningen nog nauwkeuriger te opereren met nog minder risico op complicaties."
Verzakkingen en prostaat
Steven Schraffordt Koops, gynaecoloog in Meander, liet foto's en een filmpje zien over verzakkingen bij vrouwen. Uit de cijfers blijkt dat elf procent van de oudere vrouwen een verzakking van de bekkenbodem krijgt. De gynaecologen opereren tezamen met de chirurgen om deze aandoening te verhelpen. Daarin zijn zij uniek in Nederland. Het bijzondere van de operatierobot in Meander is dat er drie specialismen tegelijk mee zijn gestart. Naast de chirurgen en gynaecologen vinden ook bij de urologie robotoperaties plaats.
Tot slot was het woord aan uroloog dr. Anko Kooistra, gespecialiseerd in prostaatverwijderingen met behulp van de Da Vinci operatierobot. Prostaatklachten komen bij veel mannen voor. Gelukkig hoeft dit in meeste gevallen niet te duiden op kwaardaardigheid. Als er toch prostaatkanker gevonden wordt kan dit in een vroeg stadium volledig genezen met een verwijdering van de prostaat of met bestraling. Beide behandelingen kunnen soms nadelige gevolgen hebben, zoals incontinentie of impotentie. Door de robot in te zetten bij de prostaatverwijdering, zijn de risico's minimaal, een groot voordeel dus voor de patiënt.
Zelf doen
Speciaal voor deze gelegenheid was de operatierobot tot voor in de zaal gereden. De huisartsen konden na afloop zelf plaatsnemen achter de console, om de robotarmen van afstand te bedienen. Daar werd volop gebruik van gemaakt.
Noot voor de redactie/