Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oudste Joodse monument van Nederland
MIKWE GEPLAATST IN LIMBURGS MUSEUM

Venlo 15 september - In het Limburgs Museum in Venlo is vandaag een dertiende-eeuws Joods badhuis geplaatst. Het zogenaamde mikwe of mikvah is gevonden in de binnenstad van Venlo en is volgens experts het oudste Joodse archeologische monument van Nederland.

Het mikwe was sinds 2005 opgeslagen op de werf van de gemeente Venlo. Van daaruit is het tussen vier en zes uur vanochtend vervoerd naar het Limburgs Museum, waar het een definitieve bestemming krijgt.

Met behulp van twee grote platformwagens werden de restanten van het middeleeuwse Joodse badhuis getransporteerd. De platformwagens hadden een lengte van 13 meter.

Bij het Limburgs Museum zijn de twee delen later op de dag in de nieuw gebouwde kelder gehesen, met behulp van een 650 tons telescoopkraan, de grootste telescoopkraan die als volledige kraan nog over de openbare weg mag rijden.

Het was een complexe operatie die maandenlang is voorbereid en die vlekkeloos verliep. Na de plaatsing is door opperrabbijn J. Jacobs in een nis een koker met een oorkonde gezet. De aanbouw van het Limburgs Museum waarin het mikwe een plaats heeft gekregen, wordt nu verder afgebouwd. Vanaf april 2012 kan het mikwe worden bezocht. Het multimediaprogramma over de betekenis en achtergrond van het Joods ritueel badhuis is naar verwachting in de loop van 2013 gereed.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo

Foto's downloadable van:

http://www.limburgsmuseum.nl/pers/mikwe/plaatsing%20mikwe/




Ingezonden persbericht