Hogeschool van Utrecht


15 September 2011

Hogeschool Utrecht benoemt Lex van Teeffelen tot bijzonder lector Bedrijfsoverdracht en Innovatie

Het College van Bestuur van Hogeschool Utrecht (HU) heeft dr. Lex van Teeffelen benoemd tot bijzonder lector Bedrijfsoverdracht en Innovatie. Van Teeffelen is hiermee de eerste bijzonder lector in het hoger onderwijs die zich uitsluitend bezighoudt met bedrijfsoverdrachten in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Hij richt zich met name op het vergroten van de slaagkans van bedrijfsoverdrachten en -overnames en verbetering van addvisering en financiering.

Overdrachten en starters
Uit onderzoek van Van Teeffelen, blijkt dat het aantal bedrijfsoverdrachten in Nederland gering is, maar dat deze overdrachten wel belangrijker zijn voor de economie dan het grote aantal starters. In vergelijking met starters zorgen overdrachten voor meer arbeidsplaatsen en dragen ze meer bij aan innovatie en arbeidsproductiviteit. Verder is hun overlevingskans groter en groeit hun omzet en winst sneller dan die van startende bedrijven. Van Teeffelen richt zich daarom de komende vier jaar op het vergroten van de slaagkans van bedrijfsoverdrachten.

Ondernemersprofiel
Het juiste profiel en ervaring van de ondernemer en de manier waarop het bedrijf wordt geleid, zijn van grote invloed op de slaagkans van een overdracht. Van Teeffelen vergelijkt daarom de profielen van kopers en verkopers en relateert deze aan de slaagkans en bedrijfsresultaten na overname. De opgedane kennis gebruikt Van Teeffelen in de minor Bedrijfsovername & Franchising en bij masterclasses voor ondernemers. In de minor bereidt hij studenten voor op overname of opvolging van (familie)bedrijven of een deelneming aan een franchiseketen.

Kleine bedrijven
Van Teeffelen onderzoekt daarnaast de advisering en financiering rond overdrachten, met name bij kleine bedrijven. Uit zijn eerdere onderzoek blijkt dat kleine bedrijven net zo kansrijk zijn bij een overdracht als middelgrote bedrijven en doorgaans beter presteren na overname. Toch bedient de adviesmarkt deze bedrijven tot 10 medewerkers slecht: adviseurs richten zich bij voorkeur op de grotere bedrijven, er is geringe samenwerking tussen accountants, overnameadviseurs en bankiers, en kleine bedrijven hebben problemen bij het verkrijgen van de (dure) overnamefinanciering. De relatief dure één-op-één advisering verhoogt de drempel voor veel kleine ondernemers om adviseurs in te schakelen.Van Teeffelen ontwikkelt en test daarom nieuwe ondersteuningsprogramma's, in samenwerking met CBW-Mitex en de Kamer van Koophandel Nederland. De eerste experimenten naar groepsgewijze ondersteuning van ondernemers, met daarnaast een beperkte individuele begeleiding, laten zien dat dit zeer ef fectief is en tot grote tevredenheid bij ondernemers leidt.

De verkregen wetenschappelijke kennis wordt beschikbaar gesteld aan adviseurs en aan kopers en verkopers van bedrijven door de opvolgingscan op internet, het ontwikkelen van gebalanceerde ondersteuningsprogramma's en voorstellen voor verbeteringen van de financiering van overnames.

Het bijzonder lectorschap Bedrijfsoverdracht en Innovatie is onderdeel van Kenniscentrum Innovatie en Business van de HU. Dit kenniscentrum houdt zich bezig met businessaspecten van innoveren, met als focus het midden- en kleinbedrijf in de regio Utrecht. Bedrijfsoverdrachten zijn in deze regio een grootschalig maatschappelijk en economisch verschijnsel.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een ondernemende kennisorganisatie waar meer dan 38.000 bachelor- en masterstudenten en ruim 3.400 medewerkers werken aan professionalisering van de beroepspraktijk. Hoogwaardig onderwijs en toegepast onderzoek vormen de kernactiviteiten van de organisatie. De HU is sterk verankerd in de regio én heeft landelijke en internationale samenwerkingspartners. www.hu.nl