Ingezonden persbericht


Uurtarieven zelfstandigen stabiliseren, groei parttime ondernemers

De uurtarieven van zelfstandigen lijken te stabiliseren, de daling van afgelopen jaar is omgezet in een lichte stijging. Het gemiddelde uurtarief van zelfstandigen is licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar uurtarieven van de Prijzen & Tarievengids. Het gemiddelde uurtarief dat vrouwelijke zelfstandigen vragen bedraagt 58 euro het gemiddelde tarief van mannen bedraagt 56,50 euro. Jarenlang was het uurtarief van mannen hoger, maar door verschuivingen op de markt halen de vrouwen de mannen in.

Het verschil in tarief heeft voornamelijk te maken met het soort werk, veel hoogopgeleide vrouwen kiezen voor het (parttime) ondernemerschap waardoor hun tarieven hoger zijn. Veel beroepen waarin mannen vertegenwoordigd zijn (bouw, techniek) zijn door de crisis getroffen, in die sectoren zijn de tarieven soms gedaald. De hoge en lage bedragen zijn afkomstig uit de tarieven-enquête van de Prijzen & Tarievengids waar afgelopen tien jaar ruim 6000 mensen aan mee hebben gewerkt. In de gids worden drie soorten tarieven vermeld, laag, midden en hoog. Inmiddels bevat de gids tarieven van 150 verschillende beroepsgroepen. Zelfstandigen en freelancers kunnen daarmee zelf bepalen of ze door ervaring, opleiding of leeftijd hoger of lager moet zitten met het tarief.

Niet alle tarieven gestegen
Over het algemeen zijn de tarieven ten opzichte van vorig jaar licht gestegen. Alleen de tarieven in de bouw en techniek daalden. Uit de enquête blijkt ook dat het uurtarief van deeltijdondernemers gestegen zijn en bijna gelijk zijn met die van hun fulltime collega's. Parttime ondernemers hebben vaak lagere kosten en kunnen daardoor lagere uurtarieven vragen.

Motieven
Vrijheid is voor de meeste starters nog steeds het belangrijkste motief. Mannen beginnen daarnaast vaker als zelfstandige vanwege 'de kansen om meer geld te verdienen dan in loondienst' terwijl vrouwen 'het indelen van hun tijd' als belangrijk voordeel van het zelfstandige bestaan zien. Er starten ook steeds meer jongeren, het beleid om ondernemerschap te stimuleren werpt kennelijk zijn vruchten af. Opvallend is het gegeven dat het percentage startende vrouwen duidelijk afneemt na 45 jaar terwijl het percentage startende mannen dan nog steeds hoog is.

Aantal parttime ondernemers is economische graadmeter Uit de enquête blijkt ook dat ondernemers vinden dat ze net zoveel werkzekerheid hebben als mensen in loondienst. Wel kiezen steeds meer mensen ervoor om als Parttime ondernemer te starten waardoor ze meer inkomenszekerheid hebben. Parttime ondernemers kunnen gebruik maken van de fiscale voordelen voor ondernemers terwijl ze niet geheel afhankelijk zijn van hun bedrijf. De belangstelling voor het Handboek Parttime ondernemen van dezelfde uitgever blijkt al jaren een goede graadmeter voor de economie. Bij een kwakkelende economie spelen de starters op zeker en beginnen ze als Parttime ondernemer. Als de economie groeit is de belangstelling voor de ZZP Gids groot.