Gemeente Utrecht

Antibiotica, gebruik ze goed en alleen als het moet! Gemeente Utrecht start voorlichtingscampagne

Om mensen bewust te maken van de risico's die antibioticagebruik met zich meebrengen, start de gemeente Utrecht (GG&GD) in september 2011 een voorlichtingscampagne. De RIVM posters en folders 'Antibiotica, gebruik ze goed en alleen als het moet!' worden verspreid onder huisartsen, apotheken, bibliotheken, consultatiebureaus en ziekenhuizen.

Recent in het nieuws waren uitbraken van ziekenhuisbacteriën, zoals de multiresistente 'Klebsiella OXA-48'-bacterie. Deze bacteriën zijn gevaarlijk omdat zij resistent zijn geworden tegen bepaalde antibioticasoorten. Resistentie kan ontstaan na veelvuldig antibioticagebruik. Het doel van de campagne is om inwoners van Utrecht te wijzen op het verstandig gebruik van antibiotica.

Tips voor een verstandig gebruik van antibiotica

* Gebruik alleen antibiotica op voorschrift van een arts, óók als u in het buitenland bent.
* Neem dagelijks en op het juiste tijdstip de voorgeschreven hoeveelheid in. Sla nooit met opzet een inname over.
* Stop een antibioticakuur nooit op eigen initiatief. Eerder stoppen is soms mogelijk, maar overleg daarover altijd eerst met een arts.
* Gebruik geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen.

Antibiotica
Antibiotica bestrijden infecties die door bacteriën zijn ontstaan. Bacteriën zijn organismen die ieder mens bij zich draagt. Vaak doen zij nuttig werk, ze helpen bijvoorbeeld om ons voedsel te verteren. Helaas veroorzaken bacteriën soms een infectie en ontstaat er een ontsteking. Antibiotica kan dan gegeven worden om de infectie te bestrijden. Langdurig of herhaaldelijk gebruik van hetzelfde antibioticum geeft bacteriën echter een grotere kans om resistentie te ontwikkelen. Omdat steeds meer bacteriën resistent worden, is het tijd om stil te staan bij het verstandig gebruik van antibiotica.

Meer informatie
Meer informatie over antibioticagebruik is terug te vinden op de websites: www.rivm.nl en www.utrecht.nl/gggd of op te vragen via GG&GD Utrecht, 030 - 286 32 51.