Ingezonden persbericht


Onder embargo tot donderdag 15 september 2011 - 13.00 uur

Persbericht

Gemeente Wageningen

Wageningen, 12 september 2011

Prof. dr. ir. Van den Ban benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Donderdag 15 september heeft burgemeester G.J.M. van Rumund een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan prof. dr. ir. A.W. (Anne) van den Ban. De emeritus hoogleraar Voorlichtingskunde is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijzondere wetenschappelijke verdiensten op nationaal en internationaal niveau. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de toekenning van de 200e studiebeurs door het Anne van den Ban Fonds.

Van den Ban is medeoprichter en actief bestuurslid van het Anne van den Ban Fonds, dat in 1992 werd opgericht onder de naam Stichting Redelijk Studeren. Het fonds stelt veelbelovende studenten uit ontwikkelingslanden in staat in Wageningen te studeren.

Voor de ontwikkeling van de voorlichtingskunde is de wetenschappelijke bijdrage van Van den Ban van grote betekenis geweest. Hij was de eerste in Europa die onderzoek deed naar contacten tussen boeren en landbouwvoorlichters. Hij promoveerde op het proefschrift 'Boer en landbouwvoorlichting: de communicatie van nieuwe landbouwmethoden'. Als eerste toonde hij aan dat het uitgaan van ervaringen en meningen van gebruikers tot beter resultaat leidt.

Van 1964 tot 1983 was Van den Ban hoogleraar Voorlichtingskunde aan de toenmalige Landbouwhogeschool in Wageningen. In deze periode kwam de afdeling tot grote bloei. Van den Ban verruimde het vak landbouw naar andere gebieden. Hij betrok daarbij ook een aantal wetenschapsgebieden, waaronder sociale psychologie, sociologie en antropologie en communicatieleer. Vergevorderde methoden uit de landbouwvoorlichting paste hij onder meer toe in de preventieve gezondheidszorg. Hij stond aan de wieg van een wetenschappelijk onderbouwde professionele gezondheidsvoorlichting, inclusief tabak- en alcoholpreventie, familieplanning en voedingsvoorlichting.

Na 1983 heeft Van den Ban zich in meer dan 25 ontwikkelingslanden en landen in Oost-Europa ingezet als adviseur, mede in opdracht van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO). Hij is (mede)auteur van vele wetenschappelijke publicaties en diverse boeken. Zijn boek 'Inleiding tot de voorlichtingskunde' is in meer dan 10 talen vertaald en wordt al decennia lang wereldwijd gebruikt. Voor zijn wetenschappelijke werk in India ontving Van den Ban in 2008 in India een hoge onderscheiding.

-einde persbericht -



Ingezonden persbericht