Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 25 augustus 2011

IKV Pax Christi richt Ministerie van Vrede op

Met het instellen van een Ministerie van Vrede wil vredesorganisatie IKV Pax Christi het signaal aan de Nederlandse politiek afgeven dat ook van overheidswege meer gedaan moet worden om vrede en veiligheid in de wereld te bevorderen. De organisatie pleit voor hulp bij wederopbouw van Libië en meer internationale druk op het regime van Syrië. Ook het Nederlandse bedrijfsleven moet economische belangen hand in hand laten gaan met mensenrechten.

De jaarlijkse Vredesweek (17 - 25 september) staat dit jaar in het teken van het Ministerie van Vrede. Op Vredeszondag 18 september zal er in naar schatting 1000 kerkdiensten aandacht zijn voor het thema 'Elk mens een veilig bestaan'.

Donderdag 15 september maakt IKV Pax Christi in Den Haag bekend wie tot Minister van Vrede is benoemd. Ook komt er een Staatssecretaris van Vrede. Een van de activiteiten van het Ministerie in de Vredesweek is de organisatie van een vriendschappelijk voetbaltoernooi tussen het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Vrede op de Internationale Dag van de Vrede, woensdag 21 september. Een andere activiteit is de boekenactie voor Etana Books, de eerste vrije bibliotheek en debatcentrum in Damascus,de hoofdstad van Syrië.

In de Vredesweek vinden overal in Nederland activiteiten plaats. Vrijwilligers kunnen in aansluiting op het Ministerie van Vrede in buurthuizen en kerken lokale Ambassades van Vrede oprichten. In dit eerste jaar zijn er naar schatting twaalf van dergelijke plaatselijke ambassades. Er is een grote variëteit aan lokale activiteiten, van kerkdiensten in het teken van vrede, wandelingen van kerk naar moskee, vredesfeesten, een historisch wagenspel, tot debatten met oud-politici als Jan Pronk, tevens voorzitter van IKV. De Minister en Staatssecretaris van Vrede bezoeken een aantal ambassades om het lokale vredeswerk aan te moedigen.

De Nacht van de Vrede op woensdag 21 september in Tivoli, Utrecht vormt een van de hoogtepunten van de week, waarbij vooral jongeren betrokken worden via debat, muziek en film. Politici, filmmakers en professionals uit het werkgebied van vrede en veiligheid wisselen elkaar af op de Nacht. Vier initiatiefnemers uit (voormalige) conflictgebieden ontvangen een VredesAward. Met optredens van bands als Jungle by Night, Kraak & Smaak en bands uit conflictgebieden sluit de Nacht van de Vrede af.




Ingezonden persbericht